Drie Egyptische voetballers stoppen na rellen – protest tegen politie

Protesten in Kairo tegen de politie naar aanleiding van hun terughoudende optreden bij de voetbalrellen gisteravond in Port Said. AFP / Mahmud Hams

Drie Egyptische voetbalinternationals hebben gezegd een punt achter hun carrière te zetten na de supportersrellen in Port Said gisteravond. Daarbij kwamen 74 mensen om. In Kairo gingen betogers vanmiddag de straat op, omdat zij een complot vermoeden achter de escalatie van het geweld.

De drie internationals van de club Al-Ahly die zeggen te stoppen zijn Mohamed Aboutrika, Mohamed Barakat (beiden zeventig interlands achter hun naam) en Emad Moteab. De laatste liet de mogelijkheid tot een terugkeer open, indien “er vergelding komt voor de mensen die zijn gestorven.” De eerste twee waren meer resoluut. Voor hen is voetbal na gisteren verleden tijd.

Doelman Ekramy: heel het team stopt

De drie voetballers stonden tijdens de rellen van gisteren op het veld. Na het uitbreken van het geweld in Port Said, waar zij een uitwedstrijd speelden, vluchtten zij direct van het veld.

Volgens doelman Sherif Ekramy, oud-Feyenoorder, stopt zelfs heel het team van Al-Ahly met voetballen.

Aboutrika bekritiseerde de politie en veiligheidsdiensten. Zij deden niets, zei hij, toen supporters van Al-Masry, gewapend met messen, stenen en flessen, achter de spelers en fans van Al-Ahly gingen. Hij zei op de Egyptische televisie:

“Mensen gaan dood hier en niemand doet iets. Dit is oorlog. Zijn onze levens dan zo goedkoop.”

Veel Egyptenaren denken aan complot

In Kairo gingen op basis van dat sentiment demonstranten de straat op. Zij protesteerden tegen het politie-optreden tijdens de wedstrijd. Veel Egyptenaren verdenken de politie er van opzettelijk terughoudend te zijn opgetreden en zo de rellen te hebben laten escaleren.

Die gedachte werd zelfs in het parlement hardop uitgesproken. Daar verweet parlementsvoorzitter Saad el-Katatni van de Moslimbroederschap de veiligheidstroepen onachtzaamheid en het “in gevaar brengen van de revolutie.”

Diverse parlementsleden spraken van een opzettelijke actie, bedoeld om de onveiligheid in het Egypte van na het tijdperk-Mubarak aan te wakkeren. Het leger en de politie zijn medeplichtig aan het geweld, zei onder anderen Essam el-Erian, parlementslid van de Moslimbroederschap.

Volgens hem wilden de veiligheidsautoriteiten op deze wijze aantonen dat noodmaatregelen, die de veiligheidstroepen verregaande bevoegdheden geven, moeten worden gehandhaafd. Hij zei vandaag tegen persbureau AP:

“Deze tragedie is het resultaat van moedwillige nalatigheid van het leger en de politie.”

Ultra’s denken aan wraakactie van politiediensten

De Ultra’s, de beruchte supporters van de aangevallen club Al-Ahly, houden het op een wraakactie van de politie tegen hun supportersschare.

De harde kern van de fans van Al-Ahly is sinds mensenheugenis een zelfverklaarde vijand van de politie en stond vorig jaar in de frontlinie van het gewelddadige protest dat de val van het politiekorps inluidde.

De Ultra’s leidden eerder vandaag ook de straatprotesten in Kairo in. Daarbij liepen de emoties hoog op, schrijf onze correspondent Gert van Langendonck.

“De ene verwenst de mensen van Port Said, de ander zegt: ‘Dit is de wraak van de politie.’ Oudere fans proberen jongeren te kalmeren. ‘Dit is precies wat ze willen: ons tegen elkaar opzetten zodat we de echte vijand, het leger, uit het ook verliezen.’”

Ook beschrijft Van Langendonck de vermoedens van een complot:

“Het geweld begon al lang voor de wedstrijd, zegt Ahmed Ghaffar, een van de oprichters van de ‘Ultra’s Ahlawy’, de harde supporterskern van Al-Ahly, in een gedetailleerd ooggetuigenverslag dat vandaag via internet werd verspreid. […] Ghaffar beschrijft hoe Al-Ahly-fans ‘laag op laag’ in het nauw zijn gedreven terwijl ‘de Masry-fans op iedereen inslaan, zelfs mensen die al op de grond lagen. Wat hier gebeurd is was ofwel gepland of is gefaciliteerd.’”

    • Niels Posthumus