DNB schaart zich achter bankiers en is tegen splitsing van banken

Het gebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Foto NRC / Leo van Velzen

De Nederlandsche Bank is tegen splitsing van banken in nutsbanken en zakenbanken, een aanbeveling van Commissie-De Wit.

Dat meldt de NOS. De commissie onderzocht het crisismanagement van de overheid tijdens de bankencrisis en het functioneren van toezichthouder, banken en de rol van de Tweede Kamer.

‘Splitsing niet geschikt voor handelsland Nederland’

De DNB is tegen de splitsing van banken omdat het volgens Jan Sijbrand, directeur toezicht van DNB, waarschijnlijk erg moeilijk zal zijn om beleggers te vinden die willen investeren in een zakenbank. Wanneer een bank gesplitst zou worden, komen spaargeld, hypotheken en de leningen van kleine bedrijven bij de nutsbank terecht. De rest van de bezittingen van de bank worden eigendom van de andere tak, de zakenbank.

Volgens de commissie De Wit worden de risico’s, dat de bezittingen van huishoudens en kleine bedrijven getroffen worden als er wat misgaat aan de zakenkant van de bank, een stuk kleiner. Maar Sijbrand laat tegenover de NOS weten dat een dergelijke constructie voor een “handelsland als Nederland” niet geschikt is, een mening die overigens wordt gedeeld door andere bankiers. Sijbrand:

“Het is een onmogelijke structuur. In een dergelijk systeem zijn er dan enkele veilige nutsbanken en een moeilijk te financieren restbank. Dat moet je absoluut niet doen.”

Eerder deze week lieten bankiers van onder andere de Rabobank al weten begrip te hebben voor het beperken van risico’s voor de belastingbetaler als voorgesteld door de commissie De Wit. Maar zij vinden dat daar al genoeg aan is gedaan sinds de bankencrisis. Splitsing zou tot “onoverkomelijke problemen leiden” omdat banken dan niet meer hun grootste klanten van dienst kunnen zijn, zei Rabobank-topman Piet Moerland gisteren tegenover de Telegraaf.