diversen

Vreemde vogels

Sinds Kees Moeliker als eerste een geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend wereldkundig maakte, staat hij te boek als een liefhebber van opmerkelijk diergedrag. Inmiddels heeft hij een rijk archief met publicaties over de laatste schaamluis, een transseksuele fazant, pedofilie bij strandlopers en over een merel die vijf jaar bijna niets anders deed dan tegen het raam vliegen. Doorspekt met humor en wetenschap vertelt hij deze en andere fascinerende verhalen, met vreemde vogels in de hoofdrol.

7 feb, 20.00 uur. Het Planetarium, artis. www.artis.nl

Een reuzenrad voor auto’s

Een theehuis als contragewicht voor een brug, een huis dat meedraait op een rotonde: architect John Körmeling heeft een brede en onconventionele kijk op architectuur. Körmeling, bekend van zijn Holland Paviljoen Happy Street tijdens de wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai, is meer dan een architect. Hij verbindt in zijn werk stedenbouwkunde, design en kunst en laat zien hoe inventief en origineel je met ruimte en architectuur om kunt gaan. Tijdens een lezing vertelt hij over de totstandkoming van een aantal van zijn projecten. 7 feb, 20.00 uur. Villa Augustus, www.villa-augustus.nl.

Film voor blinden

De verfilming van het op waarheid gebaseerde verhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind is nu ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Wolff City in Utrecht vertoont de film met AudioDescriptie, een systeem waarbij blinde en slechtziende bioscoopbezoekers een oortje krijgen waarmee zij via een speciaal geluidspoor met gesproken teksten te horen krijgen wat er op het scherm gebeurt. 4 feb en 5 feb, 13.15 uur. www.wolff.nl

Webvideo Top 40

Dagelijks worden 3 miljard video’s bekeken op YouTube. Welke mag je absoluut niet missen? De redactie van Upload Cinema selecteerde de schokkendste, grappigste en mooiste online video’s van het afgelopen jaar, samengesteld uit favorieten van het publiek en van dertig gezichtsbepalende webredacteuren, internetexperts en bloggers als Martin Koolhoven, Hanna Bervoets, Lex Runderkamp en Steffen Haars. 3 feb, 22.00 uur. Rialto, Amsterdam. www.rialtofilm.nl

De Euro

Journalist Roel Janssen gaat in gesprek met ministers en topambtenaren die verantwoordelijk waren voor de totstandkoming van het ‘Verdrag van Maastricht’, waarmee de euro een feit werd: premier Ruud Lubbers, minister van Financiën Wim Kok en directeur van De Nederlandsche Bank André Szász. 9 feb, 17:00 - 19:00 uur. SPUI25, Amsterdam. www.spui25.nl

Urbanized

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in stedelijke gebieden, in 2050 zal dat 75 procent zijn. Urbanized is een documentaire over stedelijke ontwikkeling en de daarbij horende knelpunten en mogelijkheden. Vooraanstaande architecten, planologen, bouwers en denkers spreken over hoe de stad een vreemde eend in de designbijt is. 3 t/m 8 feb. 20.00 uur. De Balie www.debalie.nl