'Dit sportfeest heeft niks met politiek te maken'

De ambassadeur in Londen, Pim Waldeck, krijgt het druk tijdens de Spelen. Hij moet de komst van tienduizenden fans in goede banen leiden.

De rol van de Nederlandse ambassade in Londen in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen is vooral dienstbaar: sportkoepel NOC*NSF ondersteunen bij de voorbereiding en Nederlandse bedrijven op weg helpen. Pim Waldeck, ambassadeur in Londen, over het grootste sportevenement ter wereld van komende zomer.

Wat doet de ambassade? Wordt er gevraagd naar het beste hotel?

„Die vraag is ook opgekomen en Heineken heeft ons gevraagd waar je zeker wel en zeker niet in Londen moet zitten. Dat bedrijf is een mooi voorbeeld van hoe wij partijen bij elkaar kunnen brengen. Het wilde in het Holland Heineken House fluitjes bier schenken, maar het fluitje is een niet erkende maat in Groot-Brittannië – daar werken ze nog met imperial measures. Dus dat moest een halve pint worden. Heineken laat nu speciale glazen maken.”

Zijn er organisatorische knelpunten?

„Onze focus is niet alleen het Holland Heineken House maar ook het Peninsula Festival in Greenwich, beter bekend als de Oranjecamping. Die is dit keer niet alleen voor Nederlanders toegankelijk maar voor iedereen. Vandaar de deftige naam.”

Hoeveel Nederlanders komen er?

„De schatting loopt uiteen van enkele tienduizenden tot vele tienduizenden. [Voormalig NOC*NSF-voorzitter] Erica Terpstra zei de eerste keer dat ze hier langskwam: Pim, reken maar op een tsunami van supporters. En dus kan het aantal verloren paspoorten en ongelukken met een factor zoveel vermenigvuldigd worden. Nederland ligt heel dichtbij. Reisorganisatie ATP gaat dagelijks een aantal keer vliegen op Londen Stansted. Dat heb je niet in de hand, daar zullen we flexibel op moeten reageren.”

U zegt: we proberen zo goed mogelijk te reageren op wat er op ons afkomt. Heeft u ook nagedacht over hoe Nederland zich in Londen presenteert?

„Er zal zeker een activiteit zijn van olympische vlam, de organisatie die zich inzet om de Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Maar de olympische organisatie is verder zo geolied en gesmeerd, dat de ambassade alleen dienstbaar is. Het is een sportfeest dat niets met politiek te maken heeft. De Britten zullen buitenlandse bewindslieden niet ontvangen – te druk. Ze mogen een kaartje kopen, maar worden niet ontvangen.”

Profiteert het bedrijfsleven?

„Dat zal niet altijd in harde valuta uit te drukken zijn, het gaat om de kruisbestuiving. Draai het om: heeft het Nederlandse bedrijfsleven naar vermogen bijgedragen aan de totstandkoming van het Olympic Park? In het Olympic Park staan 2.400 bomen, allemaal uit Nederland.”

Waarom Nederlandse bomen?

„Omdat Nederlandse bomen kennelijk goed zijn. Het ontwerp voor de inrichting van het olympische gebied na de Spelen is van een Rotterdams architectenbureau. Het Olympic Park staat in een achterstandgebied. En de plek was zeer vervuild. Gore grond, door Nederlandse bedrijven schoongemaakt. Geen kekke sportpakken, maar stevige arbeid.”

Is er spin-off denkbaar?

„Dat merken we in Rio, bij de Spelen van 2016. Dan zien we of Philips, dat de meeste lampjes verzorgt, ook dan weer lampen mag leveren.”

Stel, Oranje wint het EK voetbal, dat een paar weken vóór de Spelen afloopt. Is de beleving dan minder in Londen?

„Nederlanders zijn sportgek, ze kunnen ook prima bij atletiek op de tribune zitten. Laat ik het netjes zeggen, op z’n Brits: Nederlanders zijn very sportminded. De Britten zijn ook niet bang voor een Oranje-invasie. Nederlanders zijn ontspannen mensen, ze drinken een biertje en het loopt ongetwijfeld een keer uit de hand. Ik kan maar één raad geven: als er een bobby komt die zegt: ‘meneer, nu even niet meer’, volg die raad dan op, anders zit je behoorlijk zuur. Er is weinig tolerantie in Engeland.”

    • Huib Modderkolk