De smeerboelkok

Laatst werd ik door een vriendin uitgenodigd om bij haar thuis een hapje te komen eten. We hadden het over vakanties, haar werk, mijn werk en kwamen zo op het onderwerp koken. Geheimzinnig vertrouwde ze me toe dat haar nieuwe flatgenoot – bouwjaar ca. 1980 – de dag ervoor paniekerig met een zak pastaschelpjes in zijn hand stond. „Hoe werkt dit?” schijnt hij geroepen te hebben. Meneer had nog nooit gekookt.

Op weg naar huis kon ik dit verhaal niet uit mijn hoofd zetten. Hoe kan iemand op die leeftijd nou niet koken? Deze gedachte riep vervolgens nog meer vragen op: wanneer is iemand eigenlijk een slechte kok? Dat lijkt een simpele vraag, maar het is er wel een met een breed antwoord. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen ‘ramp in de keuken’ en ‘ramp in de keuken’.

Je hebt meerdere types: de klunzige aanbrander, de weinig creatieve pakjesbereider, de hierboven beschreven nieuweling, de ranzige koker en tot slot is er de smeerboelkok die de gave heeft om voedsel zeer onsmakelijk op te dienen. Ik ben van mening dat fatsoenlijk koken kan worden aangeleerd en daarom waag ik deze week een poging. Speciaal voor iedereen die zich voelt aangesproken, en de flatgenoot van mijn vriendin in het bijzonder, het recept voor een terrine van zalm. Zonder vuur, poederpakjes, ingewikkelde stylingkunstjes en kans op totale mislukkingen.

De eerste stap begint al makkelijk: bedek de binnenzijde van een cakeblik met plastic folie en beleg daarna de binnenkant met de helft van de plakken gerookte zalm. Laat de zalm over de zijkanten hangen zodat de vulling er straks mee kan worden afgedekt. Laat vervolgens de gelatineblaadjes zo’n vijf minuten in ruim koud water weken, knijp ze uit en laat in een scheutje heet (niet kokend!) water oplossen. Meng dan met behulp van een keukenmachine de roomkaas met de bieslook, rest van de zalm en een beetje versgemalen peper en zout tot een gladde massa. Voeg hier vervolgens al roerend de gelatine aan toe.

Klop de slagroom tot deze bijna stijf is en voeg ook toe aan het zalmmengsel. Meng alles nog een keer goed door elkaar. Vul nu het blik met dit mengsel en vouw de zalm over de vulling. Dek af met plastic folie, plaats er een flink gewicht op en laat een paar uur opstijven in de koelkast. Haal de terrine na het opstijven uit de vorm, verwijder het folie en snijd met een scherp mes in plakken. Meng de mayonaise met de dille en een klein beetje citroensap en garneer de plakken met een plukje sla en de mayonaise.

Maakt gegarandeerd indruk tijdens de lunch of als voorgerecht.

    • Stéphanie Versteeg