De Nationale Reisopera

Landelijk operagezelschap, Enschede. Inl. reisopera.nlSubsidie Alleen structurele subsidie rijksoverheid. In 2012 8,4 miljoen euro. Daarnaast 0,5 miljoen van Overijssel voor de productie van de opera GötterdämmerungInkomsten kaartverkoop/uitkoop: 1.153.500. Sponsors 62.500. Radio en programmaboekjes: 66.750In dienst 90 mensen, 72 fte (gastmedewerkers niet meegerekend) Optredens 62 in 2012Bezoekers gemiddeld 45.000 per jaar

Voor de Nationale Reisopera is 2012 een zeer merkwaardig jaar. De subsidies worden per 2013 met 60 procent gekort, met grote gevolgen voor de organisatie. Maar de producties blijven fier overeind, dus het publiek merkt nog nauwelijks iets. Intendant Guus Mostart: „En op 1 januari 2013 is het opeens hè, waar is de Reisopera gebleven.”

Volgens Mostart voorziet zijn gezelschap gemiddeld twintig grote theaters in het land van operaproducties. „Wij willen zoveel mogelijk mensen de kans geven opera in de eigen omgeving te beleven. Wij hebben eigen ateliers en repetitieruimtes, een eigen koor, een technische reisploeg en afdelingen voor financiën, marketing, productie, publiciteit en educatie. We werken met diverse orkesten samen. Wij zoeken altijd de artistieke grenzen op, verwacht van ons dus geen museumtheater.’

Maar met de terugloop van 8,5 naar 3,5 miljoen rijkssubsidie is dit alles niet in stand te houden. „Het heeft iets sadistisch”, zegt Mostart. „We moeten een gezond functionerend bedrijf zelf afbreken. Alleen al de frictiekosten lopen in de miljoenen. De sfeer is natuurlijk niet optimaal. Mijn grootste hoop is dat we als vrienden uit elkaar gaan, dat mensen die nu hun baan verliezen goed terechtkomen. We willen wel trots ten onder gaan.’

Artistiek adjunct Nicolas Mansfield is bezig met het opbouwen van een kleine productiekern, die vanaf najaar van 2013 spraakmakende kleinere producties moet opzetten. Tenminste, als de Raad voor Cultuur en de staatssecretaris instemmen. Ondertussen heeft de Reisopera bezwaar aangetekend tegen het besluit van de overheid om de status als langjarig gesubsidieerd gezelschap op te breken.

    • Floris Don