Britse prins op Falkland-eilanden - Argentijnen: William de Veroveraar

Prins William is aangekomen op de Falkland-eilanden. Zijn komst heeft de woede van Argentinië gewekt. Foto AP / John Stillwell

De Britse prins William is gearriveerd op de Falkland-eilanden. Hij gaat daar een pilotentraining van zes weken volgen. Argentinië ziet zijn komst echter als een provocatie, nu de spanningen rond de eilanden zijn opgelopen.

Geruchten dat William, tweede in de lijn van troonopvolgers binnen het Britse koningshuis, was vertrokken naar de Falkland-eilanden deden al een tijdje de ronde. Dat nu officieel is bevestigd dat hij is aangekomen, is volgens onze correspondent Titia Ketelaar in Londen dan ook geen verrassing. Zijn bezoek aan de Falkland-eilanden is bovendien niet vreemd. Ketelaar:

“Alle Britse helikopterpiloten moeten zo’n training ondergaan. Dus hij ook. Zijn komst komt alleen op een moment dat de spanning rond de Falklands is opgelopen. Daarom vinden de Argentijnen zijn komst niet leuk.”

William in Argentinië 'De Veroveraar' genoemd

De spanning rond de Falkland-eilanden, die al 180 jaar deel uit maken van het Verenigd Koninkrijk, is sterk opgelopen sinds er olie rond de archipel is gevonden. Ook Argentinië claimt de eilandengroep namelijk als haar grondgebied.

De Argentijnen zijn met name niet blij met de komst van prins William naar de Falkland-eilanden, omdat hij daar verblijft in legeruniform. Hij wordt in het Zuid-Amerikaanse land zelfs al spottend ‘El Conquistador’ genoemd, oftewel 'William de Veroveraar'.

De Argentijnen zien de komst van prins William als een tweede provocatie, nadat de Britse overheid twee dagen geleden al besloot een van haar meest geavanceerde oorlogsschepen naar de Falkland-eilanden te sturen: de HMS Dauntless, een torpedobootjager.

Net zoals het bij prins William om een routinetraining gaat, zou ook dat schip slechts routinematig een ander Brits schip gaan aflossen. Maar met de huidige spanning rond de eilandengroep legt Argentinië elke ontwikkeling al snel als provocatie uit.

De Britse minister van Defensie benadrukt dat de komst van prins William naar de Falkland-eilanden zeker niet als provocatie is bedoeld. Hij wees er vandaag op dat William in 2008 ook naar Afghanistan is geweest. De activiteit van de prins in het leger is dus niets nieuws, wilde hij daarmee maar zeggen.

Meerderheid inwoners Falkland-eilanden wil Brits blijven

De vete tussen Groot-Brittannië en Argentinië over de Falkland-eilanden gaat ver terug en kwam in 1982 zelfs tot een heuse Argentijnse invasie. In de daarop volgende oorlog van tien weken kwamen 650 Argentijnse en 250 Britse soldaten om. Groot-Brittannië kwam als overwinnaar uit de strijd.

De Britten hebben nog altijd zo’n duizend militairen op de eilandengroep, waar slechts 3.000 mensen wonen. Die willen overigens in overweldigende meerderheid graag Brits staatsburger blijven.

    • Niels Posthumus