Bezuinigen, en dan? NRC volgt 20 cultuurinstellingen

arnhem,9/9/99. introdans met ballet "in the future" van hans van manen. premiere 11/9/99. foto leo van velzen/nrc.hb. Introdans met de balletvoorstelling 'In The Future'. Foto Leo van Velzen / NRC

2012 zou wel eens het jaar van de waarheid kunnen worden voor de kunstsector. Want dit jaar zullen we met zijn allen aan den lijve ondervinden wat 200 miljoen euro bezuinigingen (op een kunstbudget van 900 miljoen) betekenen. Waar de klappen precies zullen vallen wordt duidelijk op Prinsjesdag. Maar sommige instellingen weten nu al dat ze het jaar 2013 ingaan met maar een tiende van hun huidige personeelsbestand.

Wat zijn de gevolgen van die forse bezuinigingen in de cultuursector? Wie overleeft? Wie krimpt? Wie slaagt erin andere geldbronnen aan te boren? Hoe gebeurt dat dan? En wat is het gevolg voor de kunstinstellingen, hun personeel en, vooral, het publiek? Hoe het ook uitpakt, de kunstsector zal nieuwe manieren moeten verzinnen om het op lange termijn zonder of met veel minder subsidie vol te houden. Lastig, maar ook boeiend.

NRC Handelsblad wil het komend jaar deze nieuwe en spannende dynamiek in de kunstwereld vatten. Dat doen we door twintig kunstinstellingen van heel nabij te volgen. Van de Nationale Reisopera in Enschede tot de Toneelschuur in Haarlem. Van het Museum Het Princessehof in Leeuwarden tot het Limburgs Symfonieorkest in Maastricht.

We willen laten zien wat de gevolgen zijn van het kabinetsbeleid en tegelijkertijd een kijkje geven achter de schermen van het kunstbedrijf.

Ook u kan ons helpen. Schrijf ons uw belevenissen en ervaringen met onze twintig cultuurmakers. Het mag iets zakelijks zijn, een mening over een voorstelling of expositie, een goede tip, maar zeker ook persoonlijke stukjes zoals in de rubriek ik@nrc. Wekelijks publiceren we een selectie van uw stukjes in de vrijdagse rubriek op de cultuurpagina. Mail maximaal 150 woorden naar: 20cultuurmakers@nrc.nl.

De twintig te volgen cultuurmakers

Lees vanmiddag in het Cultureel Supplement bij NRC Handelsblad meer over elk van de instellingen, op papier of in de digitale editie.

    • Peter Vandermeersch