België glijdt officieel nieuwe recessie in

België is in de tweede helft van vorig jaar opnieuw in een recessie beland. Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat het land in een recessie verkeert.

Dat heeft de Belgische regering gisteren bekendgemaakt. Het bruto binnenlands product in België kromp in het laatste kwartaal van 2011 met 0,2 procent. Een kwartaal eerder was de krimp nog 0,1 procent. Officieel is er sprake van een recessie bij twee aaneengesloten kwartalen van krimp. De verwachting voor 2012 zijn ook slecht.

De nieuwe Belgische regering heeft bezuinigingen van 11,3 miljard euro afgekondigd, die remmen de economie. De maatregelen zijn nodig om het tekort in te dammen.

België is het eerste land in de eurozone dat geen noodhulp krijgt en toch in een recessie zit. De verwachting is dat de slechte cijfers voor België exemplarisch zijn voor wat de hele zone dit jaar te wachten staat.

De problemen zullen niet beperkt blijven tot de schuldenlanden aan de randen van de eurozone, maar ook de sterkere landen in het hart van Europa, zoals Duitsland en Nederland, raken. De eurozone groeide in het derde kwartaal van 2011 gemiddeld nog met 0,2 procent, de cijfers over het vierde kwartaal komen 15 februari.

Analisten houden voor 2012 rekening met een krimp van 0,2 procent. Spanje maakte maandag bekend dat de economie in het vierde kwartaal was gekrompen. Griekenland en Portugal, die al noodsteun ontvangen uit de Europese reddingsfondsen, worstelen beide al met een recessie. (Reuters)