beeldende kunst

Prentkunst

In de jaren 1890-1905 was Parijs in de ban van de prentkunst. Kunstenaars experimenteerden met lithografie, ets of houtsnede als artistiek. De grondleggers van de prentkunst-rage waren tijdgenoten en vrienden van Vincent van Gogh. De prentrevolutie zou echter pas tot volle bloei komen na het overlijden van Van Gogh in 1890. In het Van Gogh Museum is de expositie Schoonheid in veelvoud te zien, met hoogtepunten uit de prentencollectie van het Van Gogh Museum. Uit de eigen verzameling toont het museum ongeveer honderd belangrijke werken. 2 feb t/m 23 sept 2012. Amsterdam. www.vangoghmuseum.nl

Warhol’s World

De Kunsthal Rotterdam toont in de expositie Warhol’s World beroemde en nog onbekende foto’s die de wereld rondom de legende Andy Warhol en zijn tijd laten zien. Foto’s van Warhol en fotografen om hem heen onder wie David McCabe, Billy Name en Thomas Hoepker geven een karakteristiek tijdsbeeld van de New Yorkse underground scène en Warhols studio The Factory. 4 feb t/m 1 april. Kunsthal Rotterdam, www.kunsthal.nl

Videopresentaties

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert de tentoonstelling Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis. The Present. The Elimination of Possibilities. De tentoonstelling bestaat uit vijf videopresentaties en ruimtelijk werk, waarin het spel en de beleving van tijd een belangrijke rol spelen. Sinds hun eerste gezamenlijke tentoonstelling in 1993, realiseren Zijlmans en Jongenelis naast hun individuele werk, gezamenlijke projecten die vaak betrekking hebben op ingrijpende gebeurtenissen. Hun werk biedt een tot de verbeelding sprekend alternatief voor de complexe en overweldigende realiteit. 5 feb t/m 29 april. www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Fear & Desire

Onder de titel Fear & Desire toont Museum van Bommel van Dam in Venlo van 5 februari tot en met 15 april een solopresentatie met 21 recente kunstwerken van Judith Krebbekx. De werken van Krebbekx zijn sterk geabstraheerd en vallen op door atypische keuzes in kleurgebruik. In de presentatie staan angsten en verlangens van de mens qua thematiek centraal. T/m 15 april, Museum Bommel van Dam. www.vanbommelvandam.nl

Christoph Schlingensief

BAK organiseert een expositie over Christoph Schlingensief (1960-2010), een van de meest controversiële spelers op het gebied van theater, film en hedendaagse kunst binnen zijn generatie. 5 feb t/m 29 april. www.bak-utrecht.nl