Basis voor Actuele Kunst (BAK) Utrecht

Presentatie-instelling voor beeldende kunstBestaat sinds 2003Inkomsten Rijkssubsidie: 500.00 euro. Gemeente 410.000. Overige inkomsten: 350.000In dienst 8 fte’s, plus stagiairs en vrijwilligersActiviteiten 15 projecten, 25 lezingen/presentaties, 7 publicaties Bezoekers 15.000 (in Utrecht en buitenland)

BAK wil meer zijn dan een tentoonstellingsplek alleen, zegt directeur Maria Hlavajova. „We zijn een researchinstelling. We doen onderzoek, werken veel samen met universitaire studenten, academies en buitenlandse partners, zoals het Haus der Kulturen der Welt in Berlijn.” Naast exposities organiseert BAK daarom ook veel symposia en debatten en geeft boeken uit. Zo verspreidt BAK haar kennis ook op andere manieren dan via de tentoonstellingen. Politieke onderwerpen hebben de overhand. „BAK is niet alleen een gebouw, het is ook een manier van denken, zegt Hlavajova. „Het gaat ons niet alleen om het tonen van beelden, maar ook om het produceren van kennis en het prikkelen van de verbeelding. Hoe zou de wereld eruit kunnen zien?” Democratie en burgerschap zijn onderwerpen die de komende jaren een belangrijke rol spelen. „Denk aan de Occupy-beweging, dat is een thema dat ons interesseert. Het afgelopen jaar hadden we een project met en over Roma, dat thema’s als migratie, uitsluiting en integratie belichtte en dat leidde naar het Roma-paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië.”

Komend weekend opent in BAK een expositie van de onlangs overleden kunstenaar Christoph Schlingensief, bekend van zijn provocerende project Ausländer Raus, waarvoor hij in 2000 in Wenen een glazen huis met twaalf asielzoekers neerzette. Het publiek kon stemmen wie mocht blijven en wie het land uitmoest. „Zijn werk gaat over angst. Het is heel belangrijk om dit project in deze tijd ook in Nederland te tonen.” BAK hoopt de komende jaren een nieuw gebouw te betrekken. „Niet om groter te worden, maar om het publiek beter te kunnen bedienen.”