Banken strenger bij kredieten

Banken in de eurozone gaan hun kredietvoorwaarden in het eerste kwartaal verder aanscherpen, verwacht de Europese Centrale Bank (ECB), nadat dit in het voorgaande kwartaal ook al gebeurde onder invloed van de escalerende Europese schuldencrisis.

Tegelijkertijd verwachten banken dat de situatie op de kapitaalmarkt zal verbeteren, dankzij de massale injectie van goedkope leningen met een looptijd van drie jaar door de ECB, stelde de toezichthouder gisteren, op basis van een enquête onder 124 banken.

De ECB injecteerde in december bijna 500 miljard euro in een ongekend grote en goedkope driejarige leenfaciliteit. Volgens ECB-president Mario Draghi voorkwam die ingreep een „zeer zeer grote” kredietkrapte op de markt. Deze maand volgt een nieuwe injectie.

Spanning op de markt voor staatsobligaties uit de eurozone zorgde in het laatste kwartaal van 2011 voor „aanzienlijke spanning” in het financieringsklimaat, stelde de ECB. Nieuwe regelgeving speelde ook een grote rol in het aanscherpen van de kredietvoorwaarden.

Het percentage banken dat de kredietvoorwaarden aanscherpte was twee keer zo hoog als in het derde kwartaal. „Hoe groter die toename, hoe groter de kans dat de ECB zijn monetaire beleid in de komende maanden verder versoepelt”, stelden analisten van Credit Agricole.

De kredieteisen werden in het vierde kwartaal in de hele eurozone verhoogd, behalve in Duitsland, meldde de ECB. Ook in Nederland verscherpte een op de zeven banken zijn kredietvoorwaarden in het vierde kwartaal.

In reactie op de kredietcrisis hebben Nederlandse banken hun kredietvoorwaarden aangescherpt vanaf medio 2007 tot halverwege 2010. Daarna volgden drie kwartalen van versoepeling, maar sinds medio 2011 werd de sector weer voorzichtiger.

Voor de verstrekking van woninghypotheken verhoogden Nederlandse banken de eisen in het vierde kwartaal niet verder, nadat ze ruim drie jaar op rij van kwartaal op kwartaal wel waren opgehoogd. De meeste Nederlandse banken voorzien een verdere daling van de vraag naar bedrijfskredieten en hypotheken in het eerste kwartaal. (Dow Jones)

    • Dow Jones