Asko|Schönberg

Concerten, cd’s en muziektheaterproducties op het gebied van de nieuwe en nieuwste muziek. Inl. www.askoschoenberg.nlSubsidie Fonds Podiumkunsten: 1,4 miljoenInkomsten (grotendeels uitkopen) 785.000, van coproducenten: 110.000 euro per jaarIn dienst 36 freelance musici, 7 fte staf en ondersteunend personeelOptredens ca. 60 per jaar

Asko|Schönberg wordt ook wel het Orkest van de 20ste en de 21ste eeuw genoemd. Van alle Nederlandse ensembles die zich specialiseren in nieuwe en nieuwste muziek, is het het beste en het grootste. De projecten, vaak onder leiding van Reinbert de Leeuw, worden geroemd in binnen- en buitenland. De huidige subsidie van het Fonds Podiumkunsten dreigt volgend jaar meer dan te worden gehalveerd. Omdat ook de podia die ensembles als Asko|Schönberg boeken worden gekort, dreigt het bezuinigingsmes aan twee kanten te snijden.

„Natuurlijk vinden we eigenlijk dat we net als andere orkesten thuishoren in de groep langjarig door het Rijk gesubsidieerden, met de bijbehorende middelen”, zegt directeur Wim Vos. Maar hij weet ook: erg hoopvol is dat perspectief niet. Toch is de sfeer onder de musici vooralsnog monter. Niet aan denken, moedig voorwaarts. Maar er wordt door de staf natuurlijk wel al met de nieuwe getallen gerekend. De oplossing wordt vooral gezocht in breder repertoire voor een groter publiek. „We bereiden ons voor op een periode waarin naast hoge artistieke prestaties ook het uiterste aan creativiteit en flexibiliteit van ons wordt gevraagd”, zegt Vos. Asko|Schönberg gaat daarom meer samenwerken met vaste „partners op het gebied van dans en muziektheater”. Ook worden meer educatieprogramma’s ontwikkeld. Zo kwamen er vandaag duizend basisschoolkinderen naar het Concertgebouw voor de schoolvoorstelling Wonderlijke Klanken. Dit najaar begint Asko vol goede moed aan een ouderwets internationaal prestigeproject: het integrale oeuvre van György Kurtág wordt in het bijzijn van de componist opgenomen.

    • Mischa Spel