Ambtenarenpensioen met 0,5 procent verlaagd

ABP doet dat omdat het fonds een te lage dekkingsgraad heeft.

Rotterdam. ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren, gaat de pensioenen met 0,5 procent verlagen en verhoogt de tijdelijke opslag op de premie van 1 naar 3 procent. Dat meldde het grootste pensioenfonds van Nederland gisteren.

De korting zal per april 2013 worden doorgevoerd. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de gepensioneerden, ook de ‘spaarpot’ van de werknemers zal worden verlaagd. De dekkingsgraad van ABP stond eind vorig jaar op 94 procent. De wettelijke minimale dekkingsgraad is 105 procent (elke euro aan pensioengeld moet gedekt zijn met 1,05 euro in kas).

De fondsen in de metaalsector PME en PMT korten ook op de pensioenen. PME verwacht een verlaging van 6 tot 7 procent, PMT anticipeert op 6 tot 9 procent. De verlagingen zijn overigens niet zeker. Of die doorgaan hangt af van de situatie van de fondsen aan eind dit jaar. Novum