Amber Alert voor vermiste Michael

De 10-jarige Michael van Dijk uit Luttelgeest, Flevoland, wordt sinds gisteren vermist. Het een jongetje, dat een verstandelijke handicap heeft, verdween gisteren in de namiddag nadat hij het huis van zijn opa en oma had verlaten. Bij een zoekactie tot diep in de nacht zette de politie speurhonden en een helikopter in. De brandweer zocht het water af voor het geval het jongetje door het ijs was gezakt. Tientallen inwoners van het dorp Luttelgeest zochten mee.

De politie van Flevoland vreest dat Michael de nacht buiten heeft doorgebracht. Michael is fragiel, hij weegt 25 kilo. Het vroor vannacht een graad of tien in Luttelgeest. „We maken ons grote zorgen. Michael heeft fysiek weinig weerstand”, zegt een politiewoordvoerder. De zoektocht is vanochtend hervat.

De politie heeft Amber Alert ingezet, het landelijke waarschuwingsysteem dat wordt benut als een vermist kind mogelijk in levensgevaar is. Het Amber Alert – een korte boodschap plus foto – bereikt binnen tien minuten miljoenen Nederlanders via sms, televisie, radio en sociale media.

Het is de twaalfde keer dat de politie de landelijke waarschuwing geeft sinds de invoering van het systeem, eind 2008. De afgelopen vier maanden ging liefst viermaal een Amber Alert uit. „We zetten de waarschuwing expres niet vaker in, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat het waarschuwingsysteem beheert. „Elke dag raken kinderen vermist. De meesten zijn binnen een paar uur weer terecht. Soms zijn de gevallen zo uitzonderlijk dat we een Amber Alert inzetten.”

De politie hanteert criteria om te bepalen of de waarschuwing wordt gegeven. Het vermiste kind moet minderjarig zijn, er moet een bruikbare digitale portretfoto zijn en er moeten redenen zijn om aan te nemen dat het kind in levensgevaar is of dat het ernstig letsel kan worden toegebracht.