Amateurisme, opzet of hebberigheid?

Fiorentina en Mounir El Hamdaoui zijn boos na de misgelopen transfer van de afgedankte Ajacied. Laat maar procederen, zegt Ajax.

De transferperiode in januari is voor Ajax opnieuw een debacle geworden. Vorig jaar kwam Heerenveen-spits Bas Dost op het laatste moment toch niet naar Ajax. Dit jaar ging er nog meer mis. Het 18-jarige talent Ouasim Bouy vertrok naar Juventus en Heerenveen-aanvaller Luciano Narsingh kwam niet naar Ajax. Maar de nare nasmaak komt vooral door de mislukte verkoop van Ajax-spits Mounir El Hamdaoui. Die blijft na het sluiten van de transfermarkt toch zitten waar hij zit: in Amsterdam.

Het resultaat: een boze Italiaanse club (Fiorentina), een ogenschijnlijk gefrustreerde speler (El Hamdaoui) en een aanhoudende druk op de balans van Ajax. Maar wiens schuld is dit nu allemaal?

Gisteravond werd veel duidelijk over de gang van zaken op de laatste dag van de transferperiode, afgelopen dinsdag. Uit het mailcontact tussen Ajax en Fiorentina, waaruit Nieuwsuur citeerde, leek naar voren te komen dat te elfder ure wel een zogeheten ontbindingsovereenkomst was tussen Ajax en El Hamdaoui, maar dat deze simpelweg te laat is opgestuurd naar Florence. In Italië sloot de transfermarkt om 19.00 uur, in de rest van het Europese continent om middernacht.

Volgens een Ajax-woordvoerder is deze ontbindingsovereenkomst op dit late tijdstip (dinsdag 19.29 uur) opgestuurd, omdat Fiorentina om tien over zeven nog meldde dat de deadline misschien wel kon worden opgerekt. „Mounir zat op dat moment bij hun aan tafel dus hebben we de ontbindingsovereenkomst, die hij nog moest tekenen, daar naartoe gestuurd. Tegen beter weten in, wij wisten dat hij niet akkoord zou gaan. Dat bleek om drie uur ’s middags.”

Technisch-directeur Pantaleo Corvino van Fiorentina wapperde gisteren tijdens een persbijeenkomst theatraal met deze documenten die Ajax te laat zou hebben opgestuurd. Hij verweet „een grote club als Ajax” een amateuristische handelwijze. Zaakwaarnemer Sigi Lens, vanochtend onbereikbaar voor commentaar, sprak gisteren via zijn fiscaal medewerker van opzet bij de Amsterdamse club.

Maar de transfer was volgens Ajax al veel eerder die dinsdag vastgelopen op de eisen die El Hamdaoui en zijn zaakwaarnemer hadden gesteld. El Hamdaoui wil een vergoeding voor de schade die hij in Amsterdam heeft opgelopen aan zijn sportieve carrière. Om tegemoet te komen aan deze grieven was Ajax bereid drie ton te betalen aan El Hamdaoui en zijn zaakwaarnemer. Volgens Ajax wilde de tegenpartij niet verder zakken dan vijf ton voor de speler en 2,5 ton voor zijn zaakwaarnemer. Geen akkoord dus.

Ajax blijft zo zitten met de duurste speler in de eredivisie die dit seizoen, ondanks een spitsenprobleem, nog geen minuut heeft gespeeld. Ajax zegt bereid te zijn geweest een flinke afboeking op de balans te nemen door El Hamdaoui te laten gaan voor een relatief lage transfersom. De spits heeft een contract tot zomer 2015 en zijn komst kostte Ajax in 2010 vijf miljoen euro.

Op het laatste moment kwam dinsdagavond het Engelse Fulham van de vorige Ajax-trainer Martin Jol nog met een voorstel tot huur van de speler tot het einde van het seizoen. Daarmee ging Ajax akkoord – „toch weer een half jaar van de loonlijst”, aldus een woordvoerder. Maar El Hamdaoui wilde zelf niet naar Fulham. Zaakwaarnemer Lens zei vanochtend tegen De Telegraaf dat hij dat beschouwt als een erkenning van Ajax’ fout. „Alsof dat in een paar uur geregeld kan worden. Dan ben je in paniek. Niet vanwege onze eisen, maar vanwege hun eigen falen.”

Wordt – misschien – vervolgd in de rechtbank, zo dreigde Lens. „Prima”, reageerde Jeroen Slop, financieel-directeur van Ajax, vanochtend.

    • Bart Hinke