Al-Qaeda wilde London Stock Exchange opblazen

Vier leden van de terreurgroep hebben dat gisteren tijdens een groot proces in Londen tegenover de rechter verklaard.

Vier mannen in Groot-Brittannië hebben gisteren tijdens een rechtszaak in Londen verklaard dat zij, geïnspireerd door terreurorganisatie Al-Qaeda, van plan waren de Londense beurs, de London Stock Exchange, op te blazen door bommen op het toilet te verstoppen.

De vier verdachten maken onderdeel uit van een groep van negen verdachten die terechtstaan op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op verschillende plekken in de Britse hoofdstad.

In december 2010 werden de mannen, tussen de 20 en 30 jaar oud, opgepakt in Londen, Cardiff en Stoke-on-Trent in wat de politie destijds de grootste antiterreuractie van de afgelopen twee jaar noemde. Allen verklaarden lange tijd onschuldig te zijn aan alles wat hen ten laste was gelegd. Nu pleitten de vier gisteren toch schuldig.

Op het thuisadres van één van de verdachten werd een handgeschreven lijst aangetroffen met potentiële doelen. Naast de beurs in Londen stonden onder meer burgemeester Boris Johnson, twee rabbi’s en de Amerikaanse ambassade op de lijst.

De vier mannen gaven toe betrokken te zijn bij het beramen van terroristische aanslagen en vijf minder zware aanklachten. De vijf andere verdachten bekenden eerder al schuldig te zijn aan onder meer fondsenwerving voor Al-Qaeda. De uitspraak is volgende week. AP