Al-Masry heeft felste aanhang

De clubs Al-Masry en Al-Ahly zijn rivalen, maar zo ver ging hun strijd nog nooit. Direct nadat het geweld in het stadion uitbrak, ging het verhaal rond dat het leger hier de hand in had. ‘Ze willen de aandacht afleiden van de echte vijand!’

Al-Masry is de voetbalclub van havenstad Port Said, een plaats met twee miljoen inwoners 220 kilometer ten noorden van Kairo. Een relatief kleine club, maar wel met agressieve supporters. De aanhang van Al-Masry geldt als de fanatiekste in Egypte. Een uitwedstrijd tegen Al-Masry betekent voor de tegenstanders altijd een ‘heet avondje’.

Volgens reisgids Mohamed Ata, oud-voetballer van FC Den Bosch, moet daar niet de oorzaak van de bloedige clash gezocht worden. Ata: ,,De supporters uit Port Said zijn agressief in woord en gebaar, niet in hun daden. Zij zullen zeker geen aanhangers van de tegenpartij doden. Bovendien hadden zij daar gisteravond geen reden toe, want hun club won.”

Al-Masry wordt financieel gesteund door zakenman en miljardair Kamel Abul Ali. Trainer sinds enige maanden is Hossam Hassan, de Johan Cruijff van Egypte. Hij was lange tijd met 169 wedstrijden voor de nationale ploeg recordinternational van Egypte. Maar hij is twee jaar geleden gepasseerd door Ahmed Hassan, die nu op 173 interlands staat. Hossam Hassan is van oorsprong lid van Al-Ahly, de club waar hij zijn voetbalcarrière begon en waarvoor hij het grootste deel van zijn loopbaan speelde. Hossan Hassam was ook nog twee jaar speler van Al-Masry.

Ata pleit de supporters van Al-Masry vrij van schuld aan de ramp. „Na de wedstrijd werden binnen twee uur 70 mensen gedood en zo’n duizend gewond. De daders hadden geweren, messen en ijzeren staven. Dat kan onmogelijk een spontane actie zijn van supporters. Dit was geregisseerd, omdat het gisteren exact een jaar geleden was dat tegenstanders van de revolutie op hun kamelen het Tahrirplein wilden schoonvegen.”

De politieke motieven achter de ramp waren volgens Ata voor een kleine 20.000 mensen reden gisteravond te demonstreren bij het station van Kairo, waar rond middernacht Al-Ahly-supporters en gewonden arriveerden.

    • Henk Stouwdam