Al-Ahly is het Ajax van Egypte

Al-Ahly uit Kairo is de grootste, succesvolste en rijkste voetbalclub van Egypte. En van Afrika. Mede daardoor is de afgunst bij aanhangers van andere Egyptische clubs groot. De club werd gesteund door oud-president Hosni Mubarak.

Al-Ahly is sinds 2005 zeven keer op rij landskampioen geworden en het heeft drie keer de Afrikaanse Champions League gewonnen. De club heeft een grote aanhang die zich De Ultras noemen. De spelers van Al-Ahly zijn stuk voor stuk miljonair. Bekend in Nederland zijn doelman Sherif Akramy en middenvelder Hossam Ghaly, die beiden bij Feyenoord hebben gespeeld. Beroemde internationals met een sterrenstatus in Egypte zijn onder anderen: Abu Treika, Emed Meteb, Wael Gomaa en Ahmed Fathy. Toen toeschouwers gisteravond het veld betraden hebben zij moeten rennen voor hun leven.

Volgens Mohamed Ata, oud-speler van FC Den Bosch die tegenwoordig in Egypte zijn geld verdient als Nederlandstalige reisgids, is Al-Ahly in Nederland een beetje te vergelijken met Ajax, zij het dat de Egyptische supportersaanhang met zo’n tien miljoen aanzienlijk groter is.

Ata, één van de leiders achter de opstand van een jaar geleden op het Tahrirplein, is ervan overtuigd dat de ramp van gisteravond in Port Said niet door rivaliserende supportersgroepen is veroorzaakt, maar een politieke achtergrond kent. Zijn verklaring is dat Mubarak-getrouwen vooral arme mensen inhuren om met bloedvergieten het land te destabiliseren. Ata: „Waarom zouden supporters van thuisclub Al-Masry de tegenstander te lijf gaan? Hun club had met 3-1 gewonnen. Bovendien vielen slachtoffers onder aanhangers van beide partijen.”

Het was Ata opgevallen dat de veiligheidseisen niet strak werden nageleefd. Het is gebruikelijk bij Egyptische voetbalwedstrijden dat de politie na afloop het veld omzoomt om te voorkomen dat supporters de grasmat betreden. Daar was gisteravond geen sprake van. Volgens Ata bleef de politie passief achter het doel staan.

    • Henk Stouwdam