Nationale rouw in Egypte na voetbalrellen - minder gewonden dan gedacht

Spelers proberen richting kleedkamers te rennen nadat supporters het veld betreden. Foto Reuters

De Egyptische autoriteiten hebben drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de dodelijke voetbalrellen van gisteravond in havenstad Port Said. Het dodental van de rellen is inmiddels opgelopen tot 74.

Het aantal gewonden is door ministerie van Binnenlandse Zaken naar beneden bijgesteld. Het ministerie noemde eerst een aantal van duizend gewonden, maar dat staat nu op 250.
Nog gisteravond stelde de Egyptische justitie onmiddellijk een onderzoek in naar de rellen in en rond een voetbalstadion in havenstad Port Said. De geweldsuitbarsting in het stadion leverde een bizar tafereel op.

Spoedzittingen kabinet en parlement - oproep tot protesten

Het Egyptische kabinet en parlement komen vandaag in spoedzitting bijeen naar aanleiding van de gebeurtenissen van gisteren. De partij van de Moslimbroederschap beschuldigde gisteravond aanhangers van ex-president Hosni Mubarak van het veroorzaken van de onrust. Een parlementariër van de Moslimbroederschap stelde in een verklaring dat de rellen vooropgezet waren en een boodschap zijn van aanhangers van het oude regime.

Voor vandaag zijn diverse protestmarsen gepland waarin gedemonstreerd zal worden tegen het geweld van gisteren. Gisteravond al verzamelden zich honderden betogers bij het belangrijkste treinstation van Kairo, waar zij leuzen tegen het militaire leiderschap scandeerden. Veldmaarschalk Hussein Tantawi, op dit moment de politiek leider van Egypte, ontmoette op een vliegbasis in Kairo de spelers van Al-Ahly en zei dat het drama van gisteravond Egypte niet kapot zal kunnen maken. “Wij zullen degenen die verantwoordelijk zijn niet laten gaan”, aldus Tantawi.

Bij de ernstige rellen na afloop van de beladen voetbalwedstrijd tussen Al-Masry en Al-Ahly vielen voor zover nu bekend dus 74 doden. Nadat Al-Masry het duel verrassend genoeg met 3-1 van de koploper had gewonnen, stormden duizenden aanhangers van Al-Masry volgens een lokale veiligheidsfunctionaris het veld op.

Zij zouden spelers en supporters van Al-Ahly hebben achtervolgd en aangevallen. De relschoppers zouden onder meer met stenen en flessen hebben gegooid, waarop grootschalige gevechten tussen beide supportersgroepen uitbraken. De vijandelijkheden zouden zich ook buiten het stadion hebben voortgezet.

NOS-correspondent Sander van Hoorn over hoe het zo uit de hand kon lopen:

    • Jules Seegers