688 gewonden bij rellen Kairo - politie zet traangas in rond Tahrir-plein

Caption: Protesters run from tear gas during clashes with security forces in Cairo February 2, 2012. Egyptians incensed by the deaths of 74 people in soccer violence clashed with security forces on Thursday during protests against the army-led government for failing to prevent the deadliest incident since the overthrow of Hosni Mubarak. REUTERS/Suhaib Salem (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Protesters run from tear gas during clashes with security forces in Cairo February 2, 2012. Egyptians incensed by the deaths of 74 people in soccer violence clashed with security forces on Thursday during protests against the army-led government for failing to prevent the deadliest incident since the overthrow of Hosni Mubarak. REUTERS/Suhaib Salem (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Demonstranten rennen weg voor traangas in het centrum van Kairo. Foto Reuters / Suhaib Salem

Bij nieuwe botsingen tussen demonstranten en veiligheidsdiensten in Kairo zouden wel 688 mensen gewond geraakt zijn. Politieagenten zetten traangas en luchtbuksen in nadat boze voetbalfans, de zogeheten ultra’s, het ministerie van Binnenlandse Zaken wilden bestormen uit woede voor de supportersrellen in Port Said waarbij gisteren 74 mensen omkwamen.

Update 23.00: Activisten twitteren dat de ultra’s vanavond niet betrokken zijn bij de rellen in de binnenstad.

Twitter avatar monaeltahawy Mona Eltahawy #Ultra are not at #MohamedMahmoud or #Tahrir according to their leaders. They are busy burying their dead from #UltraMassacre #PortSaid

Nadat duizenden mensen zich vanmiddag voor het ministerie verzamelden sloeg de sfeer om. Volgens onze correspondent Gert van Langendonck had een groep betogers zich tevergeefs tussen de oproerpolitie en voetbalsupporters gepositioneerd om te voorkomen dat het tot een gewelddadige confrontatie zou komen. Toen de politie traangas inzette vluchtten honderden demonstranten naar het Tahrir-plein.

Bij de rellen die ontstonden en die zich naar het centrum van de stad verplaatsten zijn inmiddels volgens het Egyptische ministerie van Volksgezondheid 688 mensen gewond geraakt, of er dodelijke slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend. Volgens de Egyptische politicoloog Ramy Yaacoub zou er bijtend traangas worden ingezet, wat het hoge aantal gewonden zou kunnen verklaren.

Twitter avatar RamyYaacoub Ramy Yaacoub The tear gas used is definitely the new stuff that burns, so potent. #Tahrir

Van Langendonck vergeleek de situatie vanavond in Kairo al eerder als die in november, toen er grote rellen plaatsvonden vlak voor de parlementsverkiezingen. Volg hieronder een livestream van de ontwikkelingen op het Tahrir-plein:

In de Dr. Mohamed Mahmoud-straat, een van de toegangswegen naar het Tahrir-plein, wierpen demonstranten de stenen blokkade omver die het leger na de onrusten in het najaar van vorig jaar had neergezet. De blokkade moest het ministerie van Binnenlandse Zaken afschermen voor demonstraties.

Volgens berichten op Twitter zouden veiligheidsdiensten in diezelfde straat bij het ministerie het vuur hebben geopend op demonstranten, maar dat kan nog niet onafhankelijk bevestigd worden.

Twitter avatar ghazalairshad Ghazala Irshad shit. RT @merritk barbed wire checkpoint at Nubar is gone. CSF troops moving forward, firing on Nubar & down Muhammad Mahmoud. #MOI #Egypt

Volgens Al Arabiya zou het ministerie van Binnenlandse Zaken om versterkingen hebben gevraagd om de tienduizenden demonstranten te bedwingen.

Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English Egypt’s Interior Ministry asks for military reinforcements to protect its premises in central Cairo #AlArabiya #Egypt

Ook in havenstad Suez is het onrustig meldt Al Jazeera, daar zouden honderden mensen slaags geraakt zijn met veiligheidsdiensten. Demonstranten gooien vuurwerk naar de oproerpolitie die dat beantwoordde met traangas.

Een reportage van Al Jazeera over de situatie in Kairo: