Werkloosheid eurozone naar record - jeugdwerkloosheid 21,3 procent

In de eurozone is momenteel 10,4 procent van alle mensen werkloos. Sinds 1998 was dat percentage niet zo hoog. Het aantal jongeren dat geen baan heeft is zelfs “onacceptabel” groot: maar liefst 21,3 procent van de mensen onder de 25 heeft geen baan, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Spanjaarden demonstreren in Valencia tegen nieuwe recordwerkloosheid. Op het linker bord staat: 'zonder gezondheidszorg, zonder opleiding, werkloos... schaamteloos'. Foto AFP / Jose Jordan

In de eurozone is momenteel 10,4 procent van alle mensen werkloos. Sinds 1998 was dat percentage niet zo hoog. Het aantal jongeren dat geen baan heeft is zelfs “onacceptabel” groot: maar liefst 21,3 procent van de mensen onder de 25 heeft geen baan, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Vooral in Zuid-Europa is de werkloosheid tot schrikbarende hoogte gestegen. Spanje voert de lijst aan met een algemene werkloosheid van 22,9 procent en een jeugdwerkloosheid van zelfs 48,7 procent (hoewel dat eraan ligt welke definitie je hanteert, zie het onderzoek van next.checkt). Griekenland, Ierland, Portugal, Slowakije en Estland volgen. Al deze landen kennen een werkloosheid hoger dan het gemiddelde van de eurolanden.

Opvallend is ook de zeer hoge jeugdwerkloosheid in Frankrijk (23,8 procent) en Italië (31 procent). Bij onze zuiderburen werkt 20,7 procent van de jongeren tot 25 niet.

Oostenrijk en Nederland doen het van alle landen in de eurozone het best. In Nederland is 4,9 procent van alle mensen werkloos (4,1 procent in Oostenrijk). Onder jongeren tot 25 jaar heeft in Nederland 8,6 procent van de mensen geen werk (8,2 procent in Oostenrijk).

Hoge werkloosheid is een groot risico op politieke en sociale onrust

Economen maken zich grote zorgen, omdat werkloosheid in het algemeen, en jeugdwerkloosheid in het bijzonder, tot grote politieke en sociale onrust kan leiden. De zorgen worden versterkt, doordat de werkloosheidspercentages de komende tijd waarschijnlijk nog verder zullen oplopen en het verschil tussen de noordelijke en zuidelijke landen in Europa verder zal groeien.

Het is dan ook niet verrassend dat de Europese regeringsleiders maandag tijdens de eerste EU-top van dit jaar in Brussel besloten de circa 82 miljard euro aan EU-subsidies die nog ongebruikt liggen, effectiever in te zetten voor de bestrijding van de werkloosheid.

    • Niels Posthumus