Weer

Het is ijskoud in Nederland en voorlopig blijft dit zo. Over het algemeen met veel zon, maar lokaal kan er ook een sneeuwbuitje vallen. Het buitengewoon sterke hogedrukgebied boven Siberië blijft oostenwinden aanvoeren, waardoor het bij ons ’s nachts op veel plaatsen streng vriest en ook overdag de temperatuur niet meer boven nul uitkomt.

De zon schijnt de komende dagen bijna onafgebroken. Toch gaan er wel een paar sneeuwbuitjes vallen. Er komt namelijk een bel met extreem koude lucht dichterbij, waardoor de stroming in de bovenlucht noordelijk wordt. Die ijskoude lucht strijkt over het relatief warme zeewater, waardoor sneeuwbuitjes ontstaan.

In eerste instantie bereiken slechts enkele van deze sneeuwbuien het Waddengebied. Vanavond gebeurt dit al. In de rest van het land is het kraakhelder met landinwaarts strenge vorst.

Morgen overdag is het bijna overal strakblauw en zonnig. Het blijft de hele dag licht tot matig vriezen, bij een matige noordoostenwind. In het Waddengebied drijven wat wolkenvelden over, met een enkele sneeuwbui.

Vrijdag trekken vanuit het noorden de sneeuwbuitjes verder het land over, met duidelijk minder zon.