‘Vuurgevechten tussen Libische milities in centrum Tripoli’

In Libië strijden verschillende milities om invloed sinds het regime van Gaddafi is gevallen. Foto AFP / Mahmud Turkia

In het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli zijn vanmiddag vuurgevechten uitgebroken tussen rivaliserende milities. Het is onduidelijk of er bij de confrontatie slachtoffers zijn gevallen.

De gevechten zouden gaan tussen rebellenstrijders uit Misrata en de westelijke stad Zintan. Rebellen uit beide steden vochten vorig jaar gezamenlijk tegen het leger van Gaddafi, maar strijden sindsdien om invloed in het nieuwe Libië en hebben een sterke militaire aanwezigheid in Tripoli. Volgens een correspondent van persbureau Reuters werd er vanmiddag geschoten met zowel lichte als zware wapens.

Milities nog steeds bewapend ondanks beloften regering

Gevechten tussen rivaliserende milities vinden veelvuldig plaats in Libië, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad over het land schrijft. Er is echter minder aandacht voor dan voorheen, maar Libië kampt al sinds de val van Gaddafi met dezelfde problematiek, legt ze uit:

“Het grote probleem is dat de verschillende milities die tegen Gaddafi vochten allemaal nog wapens hebben. Je moet bedenken dat Libië altijd al een tribale maatschappij is geweest waarin mensen gewend waren hun conflicten met wapens op te lossen. De milities uit de verschillende steden willen nu hun invloed op de nieuwe regering behouden. De regering belooft steeds de milities te ontwapenen en een nationaal leger op te richten. Maar daar komt nog weinig van terecht.”

Meningsverschillen milities bedreiging voor stabiliteit

De directe aanleiding van vuurgevechten van vanmiddag is onduidelijk, maar vaak gaat het volgens Roelants om kleine dingen. “Een aanleiding kan zijn dat iemand van de ene militie niet stopt voor een checkpoint van een andere militie.” De grote rivaliteit tussen de milities blijft de stabiliteit van Libië ernstig bedreigen, zegt Roelants:

“De milities van Zintan en Misrata, die vanmiddag in gevecht waren, claimen allebei de belangrijkste delen van het land te hebben bevrijd. De verschillende milities hebben ook allemaal gevangenen waarmee ze invloed op de macht proberen te krijgen. Zo heeft de militie van Zintan nog altijd de zoon van Gaddafi, Saif al-Islam, in handen. Het uitkiezen van een commandant voor het nationaal leger heeft ook al tot onenigheid geleid.”


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool