Vrijwel alle kip in de supermarkt is besmet

De Consumentenbond trof op bijna al het geteste kippenvlees de ESBL-bacterie aan.

Bijna al het kippenvlees in de supermarkt is besmet met de ESBL-bacterie. Dat bleek gisteren uit een test van de Consumentenbond.

De bond ziet de bacteriën, die resistent zijn tegen vrijwel alle gangbare antibiotica, als „één van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel”. Bijna al het kippenvlees uit de intensieve kippenbedrijven bleek besmet met de bacterie. Bij biologisch kipfilet komt de bacterie minder vaak voor.

Nederlandse onderzoekers concludeerden vorig jaar in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection dat het eten van kip zeer waarschijnlijk antibioticaresistentie bij mensen veroorzaakt. Het onderzoek wees uit dat één op de vijf patiënten met een urineweg- of bloedinfectie door antibioticaresistente ESBL-bacteriën, die bacteriën zeer waarschijnlijk heeft gekregen door kip te eten. NRC