VN: geen troepen naar Syrië, vrees voor veto Rusland tegen resolutie

Terwijl de VN-Veiligheidsraad zich gisteravond over een concepttekst voor een resolutie boog, sloegen Syrische troepen rebellerende soldaten in de hoofdstad Damascus neer in een van de bloedigste slagen sinds het begin van de protesten in het land. Maandag kwamen er bij het offensief honderd mensen om.

Uit een concepttekst voor de resolutie blijkt dat de VN geen buitenlandse troepen naar Syrië willen sturen. Wel wordt president Assad opgeroepen om zijn macht vredig over te dragen. Het is echter de vraag of de resolutie wordt aangenomen.

Rusland, een van de laatste bondgenoten van het Syrische regime, vindt de tekst tot dusverre „onaanvaardbaar”. Rusland heeft Amerika en andere NAVO-landen ervan beschuldigd een resolutie van de Veiligheidsraad in maart over Libië te hebben misbruikt voor de luchtaanvallen om rebellen te helpen het regime van Gaddafi ten val te brengen. Mede om die reden blokkeerde Rusland, samen met China, in oktober een veroordeling van het Syrische regime.

De houding van Rusland stemt niet tot optimisme. De onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei gisteren nog dat dit plan een „pad naar burgeroorlog” is. AP