Vestia-topman weg na debacle

Topman Erik Staal van corporatie Vestia is vanochtend opgestapt. Hij doet dat „in het belang van Vestia”, meldt het bedrijf in een verklaring. De grootste woningcorporatie van Nederland loopt een financieel risico van minimaal 1 miljard euro.

Die problemen hangen samen met handel in ingewikkelde financiële producten. Vestia is in de knel gekomen door de extreem lage rente. Dat is het gevolg van verzekeringen die de corporatie aan banken heeft verkocht. Nu de rente daalt moet Vestia steeds geld uitkeren aan de banken.

Staal was de laatste jaren met een salaris van 500 duizend euro per jaar de best verdienende corporatiedirecteur van Nederland. Vestia is geen lid van brancheorganisatie Aedes en houdt zich daarom niet aan de Balkenendenorm. Vestia was niet bereikbaar voor commentaar.

De raad van commissarissen van Vestia heeft twee interim-bestuurders benoemd, Gerard Erents en Jacques Thielen. Erents heeft eerder orde op zaken gesteld bij de Amsterdamse corporatie Rochdale. Daar kwam directeur Hubert Möllenkamp in opspraak, die verdacht wordt van verduistering.

Minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren in een vertrouwelijk overleg met de Tweede Kamer gezegd dat ze niet kan ingrijpen bij Vestia. Als ze de corporatie onder toezicht plaatst, kunnen banken direct hun geld opeisen en valt het bedrijf om. De sector werkt nu zelf aan een reddingsplan. Op het departement is al dagen crisisoverleg. Spies heeft een taskforce ingesteld met mensen van Financiën en DNB.