Utrecht schrapt kleine studies zoals Portugees

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) wil dat instellingen zich meer onderscheiden. Politici vrezen dat die plannen nadelig uitpakken voor de kwaliteit van het onderwijs.

Rotterdam. De Universiteit Utrecht stopt met de bacheloropleidingen Arabisch, Portugees en theologie. Dat schrijft decaan Wiljan van den Akker aan het personeel van de faculteit geesteswetenschappen. „Hoe pijnlijk we deze beslissingen ook vinden, de achtergrond ervan is duidelijk: het is kwalitatief en financieel niet langer verantwoord om opleidingen in de lucht te houden waarvoor zich aantoonbaar weinig tot zeer weinig studenten aanmelden.”

De universiteit is al langer bezig opleidingen af te stoten die niet rendabel worden geacht of die niet passen in het profiel waarvoor de universiteit kiest. Bij de bètafaculteit is de opleiding Sterrenkunde opgeheven en wordt er flink geschrapt binnen de studie biologie.

De andere Nederlandse universiteiten moeten ook dit soort keuzes maken, omdat staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) wil dat de instellingen zich duidelijker van elkaar onderscheiden. Dit voorjaar gaat hij hierover afspraken maken. Zijlstra gaat ook prestatieafspraken maken met de universiteiten, waaronder het verbeteren van het studierendement. Zo hoeven studenten van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam in hun eerste jaar niet meer voor elk vak een voldoende te halen om te mogen doorstromen. Een vijf kan gecompenseerd worden met een zeven. NRC