Uitgelicht

Film

Storm (Hans-Christian Schmid, 2009, D/DK/NL/). Rechtbankdrama dat zich afspeelt rond het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Aanklager Hannah Maynard (Kerry Fox) ontdekt dat haar pogingen om een zaak tegen een voormalige bevelhebber van het Joegoslavische Volksleger hard te maken, op verzet uit eigen kring stuit. Bovendien blijken de beweringen van haar voornaamste getuige onbetrouwbaar en pleegt de man zelfmoord. Bij zijn begrafenis ontmoet Maynard echter zijn zuster Mira (Anamaria Marinca), die meer van een en ander blijkt te weten. De film probeert een beeld te schetsen van de gang van zaken bij het Strafhof in Den Haag, dat bij de behandeling van zaken te kampen heeft met tegengestelde politieke belangen, starre bureaucratieën en tactische vertragingsacties van advocaten. Arte, 20.15-21.50u.

De Hel van ’63 (Steven de Jong, 2009, NL). Televisiedebuut van de film over de heroïsche Elfstedentocht van 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Elfstedencomité dat de tocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt).Ned.1, 21.25-23.15u.

I Could Never Be Your Woman (Amy Heckerling, 2007, VS). Nog maar vijf jaar geleden kon de producent geen distributeur vinden voor deze film over een oudere (in Hollywood: boven 30) vrouw die valt op een jongere man. Inmiddels is de cougar een gepasseerde hype. Michelle Pfeiffer (toen 49) speelt hier een 39-jarige tv-producer die verliefd wordt op de 29-jarige Paul Rudd (die in werkelijkheid 36 was en in de film een rol als teenager in een tv-serie speelt. Met de toen al 40 jaar zijnde Stacey Dash óók als tiener). RTL5, 22.20-00.20u.

The Fountain (Darren Aranofsky, 2006, VS). Regisseur van Pi en Requiem for a Dream probeert in zijn derde speelfilm al zijn dromen en ambities waar te maken, maar het resultaat is chaotisch en nogal saai. The Fountain gaat over het zoeken naar en vinden van de levensboom die de mens onsterfelijk kan maken. In drie periodes, zestiende-eeuws Spanje, de nabije en de verre toekomst, doen Hugh Jackman en Rachel Weisz vaag en pathetisch tussen de af en toe wel fraaie special effects door.RTL7, 22.35-00.25u.

Man on the Moon (Milos Forman, 1999, VS/Eng/Dui/Japan). Jim Carrey speelt de hoofdrol in intrigerende biografie over Andy Kaufman, de controversiële stand-up comedian die aan het eind van zijn carrière de kost verdiende door met vrouwen te worstelen. Titel is geleend van de hit van R.E.M. Ook met Danny DeVito.BBC 1, 01.10-03.05u.

Informatief

Labyrint: onze grond. De TU Delft houdt de bodembeweging in Nederland nauwlettend in de gaten. Het kan een compleet beeld geven van die bewegingen en heeft tot dusver onbekende verzakkingen en stijgingen aan het licht gebracht. Maar van Nederland wordt ook land weggeslagen. En omdat het jaarlijks bijstorten van zand langs de kust veel geld kost, is onlangs een proefproject van start gegaan: de zandmotor. Het is een groot schiereiland dat met behulp van wind en stroming vanzelf de kustlijn moet versterken met extra zand. Zoals de Waddeneilanden dat al eeuwen doen.Ned.2, 20.55-21.25u.

The Crusades: victory and defeat. Laatste deel van serie over de kruistochten. Thomas Asbridge ontkracht vanavond de stelling dat de middeleeuwse kruistochten oorzaak waren van een strijd tussen de christelijke en mohammedaanse cultuur die nog immer voortduurt. En hij laat zien hoe de uitkomst van de heilige oorlogen beslist werd tussen een devote Franse koning en de opmerkelijkste moslimleider van de Middeleeuwen.BBC 2, 22.00-23.00u.

Patrimoine et énigmes du monde marin: Le dernier vol de Saint-Exupéry. In 1998 vond een visser uit Marseille de schakelarmband van de in 1944 boven zee neergeschoten schrijver, dichter en luchtvaartpionier Antoine de Saint-Exupéry. Duiker Luc Vanrell (auteur van Saint-Exupéry, l’ultime secret) onderzoekt de wrakstukken van vliegtuigen op de zeebodem.TV5. 22.45-23.00u.

The New York Times van binnenuit. Documentairemaker Andrew Rossi registreerde een jaar lang op de redactie Media van het Amerikaanse dagblad de manier waarop die de veranderingen in het medialandschap, en dus ook bij de NYT zelf, verslaat en duidt. Dit is de met de helft ingekorte versie van Page One: Inside The New York Times.Ned.2, 23.50-00.40u.

Sport

NK Marathonschaatsen. Samenvatting van het open NK voor vrouwen (70 km) en mannen (100 km) op het natuurijs van de Weissensee in Oostenrijk. Ned.3, 23.10-00.15u.