Stedelijk Museum ‘open’ op internet

Terwijl het nog zeker een half jaar duurt voor het verbouwde Stedelijk Museum in Amsterdam heropent, begint vandaag een virtueel Stedelijk. Op de sites temporarystedelijk.nl en temporarystedelijk.com is werk te zien van zes jonge kunstenaars die in Amsterdam wonen.

Het schaduwmuseum is een initiatief van Kalle Mattsson (1979) en Amber van den Eeden (1983), van ontwerpersduo Mattsson/VandenEeden. Ze vinden dat het Stedelijk „het internet is vergeten en de jonge en veelbelovende kunstenaars die de stad rijk is, over het hoofd ziet”. Ook plaatsen ze kanttekeningen bij het collectiebeleid. „Wat erkend is, rouleert. In onze tentoonstelling is te bekijken wat de bezoeker in het Stedelijk ten onrechte niet te zien heeft gekregen.”

Hun Temporary Stedelijk 4 toont iedere maand nieuw werk, nu van Anne de Vries, Uta Eisenreich, Lei Saito, Karl Nawrot, Roderick Hietbrink en Nhat-Vu Dang. „Goede kunstenaars”, zegt Van den Eeden. „Toch werd hun werk nooit eerder in het Stedelijk getoond.” Het tweetal kwam op het idee tijdens Temporary Stedelijk 2 vorig jaar, toen het museum tijdelijk open was. Ze kochten voor 9,95 euro per stuk de domeinnamen temporarystedelijk.com en .nl. „Het museum liet de achterdeur open, wij zijn naar binnen gegaan.”

Dat het Stedelijk nog altijd dicht is, is voor zowel museum als bezoeker een vreselijke situatie, zegt een woordvoerder van het museum „Dat gevoel van het museum missen, delen we met de kunstenaars, we begrijpen hun initiatief om hun kunst te laten zien.”

    • Birgit Donker