Schurk of zondebok

‘Banenversnipperaar’ Fred ‘the Shred’ Goodwin mag zich geen Sir meer noemen. Maar hoe hypocriet is straf voor de man die bank RBS groot maakte?

Foto AP

Hij werd het symbool van hebzuchtige bankiers en van alle misstanden in de financiële sector, een van de meeste gehate mannen in het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg eieren naar zijn hoofd en zijn huis werd beklad. Gisteren volgde een nieuwe vernedering voor oud-topman Fred Goodwin (1958) van Royal Bank of Scotland: op advies van de regering-Cameron ontnam koningin Elizabeth Goodwin zijn knighthood, de ridderslag die ze hem in 2004 verleende wegens zijn „verdiensten voor de banksector”. Sir Fred is weer gewoon mister Goodwin.

Goodwin bevindt zich nu in gezelschap van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe, die in 2008 zijn ridderorde moest inleveren. En van de Roemeense oud-leider Nicolae Ceausescu, een dag voor zijn executie. En van Anthony Blunt, de schilderijenbewaarder van de koningin, die werd ‘ontridderd’ toen duidelijk werd dat hij jarenlang geheimen aan de Sovjet-Unie had doorgespeeld.

In vergelijking met deze drie lijken de fouten van Goodwin bescheiden. De officiële reden is dat hij het beloningssysteem „te schande” heeft gemaakt. Hij was in 2007 verantwoordelijk voor de overname van ABN Amro door Royal Bank of Scotland (RBS), wat leidde tot de nationalisatie van de bank. Dat kostte de Britse belastingbetaler 45 miljard pond (54 miljard euro). Nog altijd heeft de staat 83 procent van de aandelen RBS in handen.

De roep om Goodwin zijn ridderorde te ontnemen klonk de afgelopen weken steeds luider, vooral nadat twee huidige bestuurders – die na de nationalisatie aantraden – hun bonus over 2011 inleverden.

Politici reageerden daarom heel tevreden. Minister van Financiën George Osborne zei dat Goodwin „alles vertegenwoordigt wat het afgelopen decennium misging in de Britse economie”. Labour-leider Ed Miliband noemde de straf „het begin van de verandering die nodig is”. Hij wil opnieuw een discussie over bonussen. Maar de Britse financiële wereld, die in de regering-Cameron meestal een bevlogen medestander heeft, bijvoorbeeld bij het ‘buiten de deur houden’ van Brussel, noemt de maatregel „hypocriet”.

Voormalig werkgeversvoorzitter Lord Digby Jones zei dat rond de affaire ,,de geur van een lynchpartij hangt”. De City herinnert eraan dat Goodwin toen hij in 2004 geridderd werd, nog uitgebreid werd geroemd om zijn financiële inzicht en ondernemerschap. Zo zouden meer bankiers moeten werken, was de gedachte. Nu wordt de oud-RBS-topman tot zondebok gemaakt. „Het is bewezen praktijk dat een lintje alleen wordt ontnomen als iemand veroordeeld is voor een misdaad”, zei Simon Walker van het Institute of Directors vanochtend.

De conservatieve krant The Daily Telegraph vraagt zich in een commentaar af waarom Goodwin wel zijn orde moet inleveren en Sir Tom McKillop, destijds voorzitter van de raad van bestuur van RBS, niet. En intussen is de puissant rijke bestsellerauteur Jeffrey Archer, de geldschieter van de Tories die een straf uitzat wegens meineed, nog steeds Lord.

Volgens The Telegraph moet premier David Cameron zich schamen voor deze „populistische bloeddorstigheid”. Er is een gevaarlijk precedent geschapen. De geschiedenis kan kennelijk op deze manier gemakkelijk worden herschreven, aldus de krant.

    • Titia Ketelaar