Schrijfster Doeschka Meijsing (64) overleden

De schrijfster van Over de liefde en Tijger, tijger! overleed maandagavond aan complicaties na een zware operatie.

Deze week is het precies vier jaar geleden dat Over de liefde verscheen, de roman waarmee Doeschka Meijsing na 35 jaar schrijverschap doorbrak naar een groter en jonger publiek. Ze won de AKO Literatuurprijs met het boek, de jonge filosofe Stine Jensen prees haar als gumpy old woman van de Nederlandse literatuur; geen mens kon vermoeden dat Over de liefde ook Meijsings laatste boek zou zijn. Maandagavond stierf ze op 64-jarige leeftijd aan complicaties opgelopen na een zware operatie.

Mopperen kon Meijsing, maar ze kon vooral schrijven: in een messcherpe stijl, zonder zichzelf of haar personages te ontzien. Steeds weer ging ze op zoek naar de verborgen kern van een persoon, een relatie of een situatie. Op het schaamteloze af, hoe vaak schaamte (bijvoorbeeld voor homoseksualiteit) ook een thema was in haar werk.

Meijsing brak in 1976 door met haar eerste roman, Robinson, waarin de liefde van een schoolmeisje voor een lerares centraal stond. Liefdes die vooral bloeiden in de verbeelding – soms meer dan in werkelijkheid – zouden in haar hele twintig boeken omvattende oeuvre een belangrijke rol spelen. Door haar publicaties in literair tijdschrift De Revisor werd ze al snel gerekend tot het zogenoemde Revisor-proza.

Voor haar boek Tijger, tijger! kreeg Meijsing in 1980 de Multatuliprijs. Over de liefde kreeg zelfs drie prijzen: de Bordewijkprijs, de Opzij Literatuurprijs en de AKO literatuurprijs. NRC