Romney wint, maar is er nog niet

Romney zwaait tijdens een campagnebijeenkomst in Las Vegas. Foto AFP / Ethan Miller

De zege van Mitt Romney was door iedereen voorspeld, maar is toch nog onverwacht hoog. Met op dit moment 47 tegen 32  procent  (de definitieve telling is nog niet binnen) is Newt Gingrich niet verslagen in Florida, hij is verpulverd. Mitt Romney wilde er een allesbepalende avond van te maken, zo een waarbij blijft hangen dat hij de Republikeinse nominatie al op zak heeft. Hij vierde feest in een groot conferentiecentrum in Tampa, en had notabelen uit het bedrijfsleven en de politiek op de gastenlijst staan. Zelfs Miss Florida liep er rond.

Rondkijkend in het centrum werd me duidelijk waarom Romney deze belangrijke staat gewonnen heeft: er liepen vooral oudere, welgestelde mensen rond, in galajurk en maatpak. Typisch Romney-publiek, en daarvan zijn er nogal wat in overwinteringsstaat Florida.

In zijn speech deed Romney voor het gemak alsof de race al gelopen was. Hij noemde zijn rivalen in het begin, en schakelde over op anti-Obamaretoriek:

Toch nog even moeilijk doen. Er zijn wat interessante statistiekjes die de zege van Romney in een iets ander licht plaatsen. Dit vind ik de interessantste: hij liet het helemaal liggen in het conservatieve noorden van de staat. Kijk maar naar dit kaartje van CNN. Religieuze, lager opgeleide kiezers en aanhangers van de Tea Party zijn daar goed vertegenwoordigd. Zij kozen in meerderheid voor Gingrich. Wil Romney het zuiden van de VS winnen, dé machtsbasis van de Republikeinse partij, dan moet hij een list verzinnen om de sceptische conservatieve basis te overtuigen. Zo niet, dan kan Gingrich opnieuw terug in de race komen.

 

 

    • Guus Valk