Romney overtuigend naar zege in Florida - Gingrich geeft niet op

Romney in vol ornaat tegenover zijn aanhang in Tampa, Florida nadat hij is uitgeroepen tot winnaar. Foto Reuters / Mike Carlson

Door de Republikeinse voorverkiezingen in Florida te winnen heeft Mitt Romney vannacht een belangrijke voorsprong gekregen in de strijd om Barack Obama uit te dagen. Romney was zijn voorsprong kwijtgeraakt toen Newt Gingrich de voorverkiezingen in South Carolina won. Florida is echter veruit de grootste van de eerste vier staten waar voorverkiezingen werden gehouden.

Toen 98 procent van de districten de stemmen had geteld, stond Romney op 46 procent en Gingrich op 32 procent. Laatstgenoemde is volgens onze correspondent in de VS, Guus Valk, ‘verpulverd’.

“Rondkijkend in het centrum werd me duidelijk waarom Romney deze belangrijke staat gewonnen heeft: er liepen vooral oudere, welgestelde mensen rond, in galajurk en maatpak. Typisch Romney-publiek, en daarvan zijn er nogal wat in overwinteringsstaat Florida.” - Guus Valk op zijn verkiezingsblog op nrc.nl.

‘Obama, aan de kant!’

Romney zei na afloop ‘klaar te zijn om deze partij en ons land te leiden’. In een toespraak voor zijn aanhangers trok Romney fel van leer tegen de Amerikaanse president Barack Obama.

“Meneer de president, u bent gekozen om te leiden, maar u koos ervoor te volgen, en nu is het tijd om plaats te maken”, aldus Romney.

Romney heeft veel meer geld te besteden en een betere organisatie. Ook worden deze maand voorverkiezingen in Michigan en Nevada gehouden, waar Romney een stuk populairder is.

Gingrich: gaan overal de strijd aan

Gingrich zwoer ondanks het verlies te blijven strijden. Hij benadrukte dat de meeste staten nog moeten stemmen. “We gaan overal de strijd aan”, aldus de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. “Het is nu duidelijk dat dit een race tussen twee personen wordt, tussen de conservatieve leider, Newt Gingrich, en de gematigde man uit Massachusetts.”

Rick Santorum en Ron Paul, de twee andere kandidaten die in de Republikeinse race zijn overgebleven, lieten de strijd in Florida aan zich voorbijgaan en concentreerden zich op kleinere en minder kostbare campagnes in Colorado en Nevada.

    • Jules Seegers