Romney is rijk, maar deze Amerikaanse presidenten waren nóg rijker

Het vermogen van Mitt Romney wordt geschat op ruim 200 miljoen dollar, peanuts in vergelijking met de rijkdom van George Washington. Foto Reuters / Mike Carlson

Mitt Romney mag een slordige 200 miljoen dollar op de bank hebben. Toch wordt hij niet de rijkste Amerikaanse president ooit, mocht hij over een jaar in het Witte Huis belanden.

De rijkste Amerikaanse president ooit is namelijk de allereerste: George Washington. Romney zou waarschijnlijk op plek vier eindigen - Romney zou bij zijn eventuele verkiezing de 45ste president van de Verenigde Staten worden.

Wel is zijn vermogen het dubbele van dat van de afgelopen acht presidenten (Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush sr., Clinton, Bush jr. en Obama) samen. Obama zou bijvoorbeeld ‘slechts’ goed zijn voor zo’n 5 miljoen.

Romney maakte zijn rijkdom van een kritiekpunt tot kracht

Romney’s rijkdom leek lange tijd een zwakte in huidige tijden van economische crisis, waarin gewone Amerikanen de broekriem stevig moeten aanhalen.

Romney is zo’n 1.800 keer rijker dan de gemiddelde Amerikaan. Hij werd er in het begin van de Republikeinse voorverkiezingen stevig op aangevallen.

Romney geeft aan zich niet te willen verontschuldigen voor zijn “succes”:

Maar in het afsluitende debat in Florida vorige week draaide Romney de zaken ineens om. Hij zei zich niet te schamen voor zijn "succes." Dat hij zoveel geld had verdiend pleitte alleen maar in zijn voordeel, vond hij. Zijn woorden sloegen aan bij de Republikeinse kiezers.

Vier Amerikaanse presidenten waren rijker dan Romney

Een overzicht van de vier Amerikaanse presidenten die rijker waren dan presidentskandidaat Romney:

1. George Washington. Met zijn 32 vierkante kilometer land en 300 slaven was hij buitengewoon rijk. Omgerekend naar de huidige maatstaven zou Washington’s fortuin 525 miljoen dollar bedragen.

2. Herbert Hoover. Ondanks dat hij hier slechts is ingeschat op 75 miljoen dollar (verdiend in de mijnindustrie) wordt Hoover doorgaans gezien als de op één na rijkste Amerikaanse president ooit. Over zijn precieze rijkdom bestaat wat onduidelijkheid. Daarom wordt doorgaans het minimum van 75 miljoen aangehouden.

3. Thomas Jefferson. Bezat naar de huidige maatstaven zo’n 212 miljoen dollar. Net als Washington bezat hij enorme plantages en een behoorlijke groep slaven.

4. John F. Kennedy. Het familievermogen van de Kennedy’s is geschat op ongeveer een miljard dollar. Hoeveel John F. daarvan precies erfde is niet duidelijk, maar zo goed als zeker was het meer dan 200 miljoen.

Lincoln één van de armste Amerikaanse presidenten

Een overzicht van de rijkdom van alle presidenten van de Verenigde Staten is te vinden op de website van magazine the Atlantic. Daar is te zien dat ook Theodore Roosevelt, Andrew Jackson, James Madison goed waren voor minstens 100 miljoen.

Opvallend is dat de beroemde Abraham Lincoln één van de armste Amerikaanse presidenten ooit was. Zijn vermogen zou vandaag de dag omgerekend nog niet eens 1 miljoen dollar waard zijn.

    • Niels Posthumus