Romagezin moet nu ook zijn zevende woonhuis verlaten

Het Romagezin Nicolich wordt gedwongen zijn woning in De Meern te verlaten. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vandaag bepaald in een kort geding. Het woonhuis, een vervallen witte villa, was de familie door de gemeente Utrecht toegewezen. Het gezin – vader, moeder en kinderen van 2, 3, 5 en 6 jaar – moet binnen zeven dagen het pand verlaten. Als het dat niet doet, mag de gemeente Utrecht de politie inzetten.

Het gezin Nicolich zorgt al jaren voor problemen in Utrecht. De villa in De Meern is hun zevende woning in de gemeente sinds 1986. Tussendoor zwierven zij rond of bivakkeerden ze in een motel of op een camping.

In 2009 weigerden Utrechtse woningcorporaties het gezin nog langer een woning aan te bieden. De villa in De Meern kreeg de familie Nicolich van de gemeente als „laatste kans” toegewezen. Het in slechte staat verkerende pand zou gesloopt worden voor de aanleg van een weg. Ze kregen anderhalf jaar de tijd – tot 1 januari 2012 – om een nieuwe woning te zoeken, maar dat lukte niet. Bovendien bleef het gezin voor problemen zorgen. Zo maakten leden van de familie zich volgens de advocaat van de gemeente schuldig aan uitkeringsfraude en huiselijk geweld.

Onlangs vond het Leger des Heils voor het gezin een huis in Maarsbergen, gemeente Utrechtse Heuvelrug. Toen het gezin daarin wilde trekken, bleek er een leus in rode verf op de muur te staan: „Zigeuners weg, anders dood.” Het gezin zag daarom af van de verhuizing. Het is onbekend waar ze naartoe gaan.

Donderdagavond houdt de gemeenteraad in Utrecht een spoeddebat over de kwestie. Oppositiepartijen vinden dat het college van burgemeester en wethouders de raad meermaals onjuist heeft geïnformeerd over incidenten die hebben plaatsgevonden rond het gezin. Gisteravond kwam de raad in besloten zitting bijeen voor een voorbespreking van het spoeddebat.