Reacties op overlijden Doeschka Meijsing

Kees ’t Hart (schrijver)

„Het zat er voor mijn gevoel wel aan te komen. Doeschka sukkelde al een aantal jaar met haar gezondheid. Ze was vrolijk en zwak, op een miraculeuze manier soms ziek en dan weer genezen. Ik heb het altijd bewonderenswaardig gevonden dat ze, zeker in haar laatste jaren, altijd is blijven schrijven. Ze heeft toch veel vrolijke boeken geschreven, waarin ook wel weer bitterheid en venijn zat.

„In haar begin als schrijver is ze altijd heel reflectief geweest, maar daar is ze later van afgestapt. Ze heeft zelfs een bestseller willen schrijven! Dat heb ik toch altijd erg gewaardeerd aan Doeschka, ze heeft zich als schrijver constant proberen te vernieuwen.”

Jan Kuiper (de vaste redacteur van Meijsing bij Querido)

„Ze had humor, was knorrig, eigenzinnig. Een echte vriendin met wie ik ontzettend blij was. Professioneel gezien was het ook altijd een genot om met Doeschka samen te werken. Zij stond open voor suggesties. Dat maakte mijn werk als redacteur makkelijker, en het waren ontzettend gezellige dagen met haar.”

Nicolaas Matsier (schrijver, was redacteur bij de Revisor in de periode van haar bijdragen)

„Ach, is ze dood?” Na een lange stilte: „Wat een droevig nieuws.” Na weer een stilte: „Doeschka en ik zijn aardig goed bevriend geweest. Ik herinner me dat ze debuteerde in De Revisor. Ik was enorm verrast door haar stukje. Wat een talent, dacht ik toen, wie mag dat zijn?”

Allard Schröder (schrijver)

„Ik vind dat ze toch wel erg jong is gestorven: 64 jaar. Ontvalt de Nederlandse literatuur weer een grote naam.”

Abdelkader Benali (schrijver, interviewer)

„Triest vind ik het, een verlies voor de Nederlandse literatuur. Een indrukwekkende, hartverwarmende vrouw. Boeken als 100% chemie en Over de Liefde waardeer ik zeer. In 100% chemie zie je mooi waar haar schrijversschap vandaan komt. Ze had een mooie pen, was moedig, had een goede dosis ironie. Haar zinnen lijken een tijd in een vat te hebben gelegen, als goede whisky. Toen ik beginnend schrijver was, gedroeg ze zich heel collegiaal. Erg bijzonder.”

Op Twitter:

Margriet van der Linden (hoofdredacteur Opzij), @Mrsvanderlinden: „Ach, de slimme, knorrige, supergeestige en lieve Doeschka Meijsing overleden.”

Michiel van Erp (regisseur), @MichielVanErp: „De roman Over de Liefde van Doeschka Meijsing is een absolute aanrader. En wat verdrietig dat ze gisteren is overleden.”

Cornald Maas (presentator) @cornaldm: „Nare onvoorziene culturele kaalslag in 2012. Na Van Dantzig/ Römer/ Leonhardt nu ook al Doeschka Meijsing overleden, veel te vroeg...”