Publicatie griepvirus verboden om risico

Details van een door Rotterdamse virologen gemaakt H5N1-vogelgriepvirus mogen niet openbaar worden, omdat het virus „een ongebruikelijk hoog potentieel risico heeft om schade aan de mensheid te veroorzaken”. Vooral als het recept in handen komt van „kwaadwillende individuen, organisaties of regeringen”.

Dat staat in een verklaring van de NSABB, de Amerikaanse regeringscommissie die al twee maanden geleden dringend verzocht om twee wetenschappelijke artikelen over voor zoogdieren gevaarlijk gemaakte vogelgriepvirussen niet openbaar te maken. De NSABB (National Science Advisory Board for Biosecurity) had zich tot nu toe in stilzwijgen gehuld.

In opiniestukken die gisteravond door de wetenschappelijke bladen Science en Nature online zijn gezet, schrijven de NSABB-leden dat het onderzoek nuttig is voor de bestrijding van mogelijke toekomstige wereldwijde griepepidemieën. In een toelichtend interview in Nature zegt NSABB-voorzitter Paul S. Keim dat een grens is overschreden omdat er kennelijk „barrières voor evolutie in het wild” zijn doorbroken.

Voor de onderzoekers, onder wie de Rotterdamse onderzoeksleider prof. dr. Ron Fouchier, kwam de publicatieblokkade volkomen onverwacht. Al het eerdere grieponderzoek waarbij gevaarlijke virussen in het lab ontstonden, heeft de NSABB laten passeren. Twee weken geleden hebben wereldwijd de wetenschappers die openlijk aan deze griepvirussen werken, besloten hun onderzoek zestig dagen stil te leggen. Dat geeft diplomaten de ruimte om te bepalen hoe belanghebbende volksgezondheidsdeskundigen de kennis over de virussen wel zullen kunnen krijgen.