Pakistan neemt afstand van beschuldigingen over hulp aan Talibaan

Dit weekend nog werden in Herat door het Afghaanse leger enkele Talibaanstrijders aan de media gepresenteerd. Foto AFP / Aref Karimi

Beschuldigingen in een geheim militair rapport van de Verenigde Staten aan het adres van Pakistan worden door dat land als “lichtzinnig” afgedaan. Pakistan zou de Afghaanse Talibaan steunen de macht te grijpen zodra NAVO-militairen vertrekken.

“Wij zijn toegewijd aan non-interventie in Afghanistan”, reageert het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover Reuters. Het Amerikaanse rapport beweert dat de geheime dienst ISI op de hoogte is van de verblijfplaats van belangrijke Talibaan-leiders.

Dit vermoeden bestond ook al bij de operatie waarbij Osama bin Laden werd overvallen en vermoord in het Pakistaanse Abbottabad. Het land was woedend op de VS dat het niet op de hoogte was gesteld van de actie.

‘Afghaanse leger en politie helpt Talibaan ook’

Het rapport rept verder over invloed van de Talibaan in gebieden die door de NAVO zijn verlaten. Die zou sterk groeien. Ook Afghanistan zelf komt er slecht vanaf. Er zou actieve steun verleend worden aan de terroristen door het Afghaanse politie en leger.

Het rapport is gebaseerd op 27.000 ondervragingen van onder meer 4000 opgepakte leden van de Taliban en het terreurnetwerk al-Qaeda. ISAF-woordvoerder Jimmie Cummings wilde tegenover de BBC niet uitgebreid ingaan op de notitie omdat die voor intern gebruik is bestemd.

    • Jules Seegers