Opleuken van ‘gewoon gezin’

Máxima en Willem-Alexander: na tien jaar ogen ze nog gelukkig.

10 jaar Willem-Alexander en Máxima Ned. 1, 20.30 - 21.20 uur

Het Koninklijk Huis staat deze week volop in de schijnwerpers met de 74ste verjaardag van koningin Beatrix, gisteren, en het tienjarig huwelijksjubileum van prins Willem-Alexander en Máxima, morgen. Sinds bekend werd dat RVD-topman Chris Breedveld directeur van het Kabinet der Koningin wordt, nemen de geruchten over abdicatie toe. Zie dan maar op te vallen met een uitzending over het prinselijk paar.

Een beetje opleuken, moeten ze bij de NOS hebben gedacht. En dus werd een persbericht rondgestuurd met als kop: „Máxima is mijn sexy koningin”. Die uitspraak komt van muzikant Mondo Leone, die in 10 jaar Willem-Alexander en Máxima een muzikale ode brengt aan de geboren Argentijnse. Hij draagt het lied op namens De Nederlandse Man. Die zou het gevoel hebben dat Máxima ook een beetje van hem is.

Deze luchtigheid komt de kwaliteit van de uitzending niet ten goede. Als kijker verwacht je een diepere gedachte achter het bombardement aan bekende beelden: De Traan van Máxima, Willem-Alexander die zijn pas geboren dochters presenteert, skivakanties. In plaats daarvan horen we per voice-over dat we een gewoon gezin zien. „Maar als we te dichtbij komen, gaat de deur dicht.”

We zullen het moeten doen met de kleine parels: Máxima die met een gelukzalige blik in de armen van de kroonprins valt op Antarctica. Want dat valt wel op: na tien jaar ogen ze nog steeds gelukkig.

    • Danielle Pinedo