Onderzoek Egyptische voetbalrellen, ‘aanhang Mubarak verantwoordelijk’

Voetbalsupporters rennen over het veld in het stadion van Al-Masry in de Egyptische havenstad Port Said. Foto Reuters

De Egyptische justitie heeft vanavond onmiddellijk een onderzoek gelast naar de rellen in en rond een voetbalstadion in havenstad Port Said van vanavond. Bij de rellen vielen zeker zeventig doden. De Moslimbroederschap zegt dat aanhangers van Mubarak verantwoordelijk zijn.

Na afloop van de competitiewedstrijd tussen de rivaliserende teams Al-Masry en Al-Ahly braken in het begin van de avond grootschalige rellen uit. Binnen en buiten het stadion in Port Said gingen supporters van de twee voetbalclubs met elkaar op de vuist. Daarbij vielen volgens ziekenhuismedewerkers 73 doden en rond de 250 gewonden. De meeste slachtoffers zouden door verdrukking om het leven zijn gekomen. Onder de doden zouden naast fans ook medewerkers van de veiligheidsdienst zijn.

De Egyptische voetbalbond heeft de competitie naar aanleiding van de gewelddadigheden van vanavond tot nader order stilgelegd. Volgens de Egyptische staatstelevisie komt het onlangs geïnstalleerde parlement morgen in een spoedzitting bijeen om de ongeregeldheden te bespreken. De plaatsvervangend minister van Volksgezondheid noemde de taferelen in Port Said vanavond “het grootste drama in de geschiedenis van het Egyptische voetbal”.

Leger stuurt helikopters om spelers en supporters te ontzetten

Het Egyptische leger stuurde vanavond helikopters naar Port Said om spelers en supporters van Al-Ahly, een ploeg uit Kairo, veilig terug te brengen naar de hoofdstad. Spelers van beide teams konden tijdens de rellen in het stadion op tijd naar de kleedkamers worden gebracht. Een speler van Al-Ahly zei tegen de Egyptische staatstelevisie dat er in het stadion “een atmosfeer van terrorisme” heerste.

De precieze aanleiding voor de geweldsuitbarsting in het voetbalstadion in Port Said is niet duidelijk. Ooggetuigen meldden vanavond op Twitter dat het leek of de oproerpolitie weinig moeite deed om de rellen in en rond het stadion in de hand te houden. Dat leidde direct weer tot geruchten dat het militaire regime met de chaos te maken zou hebben en er zijn voordeel mee zou willen doen. Het is echter nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen, zei onze buitenlandredacteur Carolien Roelants eerder vanavond:

“Elke keer bij grootschalige escalatie in Egypte wordt direct gezegd dat het leger er mogelijk mee te maken heeft. Daar zijn nog geen bewijzen voor, hoewel het regime wel eerder een dubieuze rol heeft gespeeld bij bijvoorbeeld een demonstratie van de Kopten. Die betoging werd toen hardhandig neergeslagen en de onrust werd toegeschreven aan buitenlandse krachten.”

Moslimbroederschap: aanhangers Mubarak verantwoordelijk voor geweld

De partij van de Moslimbroederschap wees vanavond met de beschuldigende vinger naar aanhangers van oud-president Mubarak. Die zouden volgens de moslimfundamentalisten, die sinds de verkiezingen de grootste partij zijn in het nieuwe Egyptische parlement, verantwoordelijk zijn voor het geweld in Port Said. Een parlementariër van de Moslimbroederschap stelde in een verklaring dat de rellen vooropgezet waren en een boodschap zijn van aanhangers van het oude regime.

De rellen zijn het ernstigste incident in de Egyptische voetbalgeschiedenis en de dodelijkste voetbalrellen sinds 1996. In dat jaar kwamen 78 mensen om het leven door verdrukking bij een WK-kwalificatiewedstrijd tussen Guatemala en Costa Rica in Guatemala-Stad. Naast de doden vielen er toen 180 gewonden.

    • Pim van den Dool