Netanyahu opnieuw gekozen tot leider Likud ondanks partijkritiek

Netanyahu afgelopen zondag tijdens de wekelijkse kabinetsbijeenkomst. Foto AP / Uriel Sinai

Benjamin Netanyahu heeft vandaag de strijd om het leiderschap van de Likud-partij gewonnen. Hij versloeg kolonistenleider Moshe Feiglin die het voor de vierde keer tegen de huidige Israëlische premier opnam.

Volgens een woordvoerder van de Likud-partij kreeg Netanyahu ruim 75 procent van de stemmen. In zijn overwinningstoespraak zei deze dat Likud Israël op verantwoordelijke wijze blijft leiden.

“We staan voor grote problemen, problemen waar geen ander land ter wereld voor staat en ik geloof dat we deze kunnen overwinnen op de manier van Likud”, aldus de premier.

‘Goed’ resultaat Feiglin getuigt van kritiek op Netanyahu

Van tevoren werd al verwacht dat Netanyahu de strijd in zijn voordeel zou weten te beslissen. Toch is het relatief goede resultaat van Feiglin een teken dat veel Likud-leden van mening zijn dat de premier zich te soft opstelt als het gaat om het sluiten van vrede met de Palestijnen.

Toen hij in 2009 premier werd stemde Netanyahu in met het idee van een onafhankelijke Palestijnse staat. Hij joeg hiermee de hardliners binnen de Likud-partij tegen zich in het harnas. De hardliners menen dat Israël de Westelijke Jordaanoever niet moet opgeven. Om de hardliners tegemoet te komen kwam de Israëlische regering dinsdag met financiële prikkels om het wonen in joodse nederzettingen aantrekkelijker te maken.

    • Jules Seegers