Nederlander ontvoerd in de Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen heeft een groep gewapende mannen een Nederlandse en een Zwitserse toerist ontvoerd. Ook hun Filipijnse gids werd meegenomen. Dat meldt een woordvoerder van het Filipijnse leger aan persbureau AP.

De toeristen en hun gids werd ontvoerd in de provincie Tawi-Tawi. Volgens de Mindanao Examiner zou het gaan om een 52-jarige Nederlandse man en een 47-jarige man uit Zwitserland. De twee mannen waren in het kustdorp Parangan, bij de stad Panglima Sugala, wilde vogels aan het fotograferen, toen ze door vijf gewapende mannen werden meegesleurd naar een boot.

De Nederlandse Ambassade in Manilla heeft de ontvoering bevestigd en is druk bezig met de zaak.

Leden Abu Sayyaf-groepering actief in gebied

De ontvoering is volgens de Mindanao Examiner nog niet opgeëist, maar millitanten van de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf zijn volgens de krant de laatste tijd erg actief in het gebied. Hun sterkte wordt geschat op 500 man.

Het ministerie van Buitenlandse zaken ontraadt reizen naar dit gebied vanwege het risico op terroristische activiteiten, piraterij en ontvoering.

De militanten van Abu Sayyaf worden ook beschuldigd van de ontvoering van een Australische man, vlak voor Kerstmis. Begin januari dook er een video (YouTube) van hem op waar in de Filipijnen en Australië vraagt om twee miljoen dollar losgeld voor hem te betalen. Volgens de autoriteiten wordt er nog steeds onderhandeld.

In een kustdorp bij de stad Panglima Sugala werden de toeristen en hun gids vandaag ontvoerd.


Grotere kaart weergeven