NAVO: Pakistan steunt Talibaan in Afghanistan

De Afghaanse Talibaan krijgen op grote schaal steun van de Pakistaanse militaire inlichtingendienst ISI. Dat blijkt uit een uitgelekt intern rapport van de NAVO dat is gebaseerd op de ondervraging van ruim 4.000 gevangen strijders van de Talibaan, Al-Qaeda en andere terreurgroepen.

Volgens het rapport, dat is ingezien door verslaggevers van zowel de BBC als The Times , kennen de Pakistanen ook de verblijfplaats van de hoogste leiders van de Talibaan. „Hoge Talibaan-vertegenwoordigers, zoals Nasiruddin Haqqani, houden er huizen op na in de onmiddellijke omgeving van het ISI-hoofdkwartier in Islamabad”, staat in het rapport. „Pakistan weet alles. Ze controleren alles”, verklaarde een gevangene die tot Al-Qaeda behoorde. „De Talibaan zijn niet islam, de Talibaan zijn Islamabad.”

Het rapport bevestigt een al lang bestaande verdenking. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Hina Rabbani Khar, vandaag in Kabul op bezoek, zei echter dat het rapport beter kon worden genegeerd. „Dit is oude wijn in nog oudere zakken”, aldus de minister.

Amerikaanse functionarissen gingen niet in op de inhoud van het rapport, maar een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei: „We zijn al lange tijd bezorgd over de banden tussen elementen van de ISI en sommige extremistische netwerken.”

Op grond van de verhoren concludeerden de ondervragers ook dat de Talibaan onder de bevolking nog altijd veel steun hebben. Veel functionarissen zouden het in 2011 op een akkoordje hebben gegooid met lokale Talibaan. „Of het nu officieel is of niet, in heel Afghanistan werken de Talibaan op lokaal niveau al samen met de Afghaanse regering”, aldus het rapport.

Daarbij speelt mee dat regeringsfunctionarissen beseffen dat de buitenlandse militaire steun na 2014 grotendeels zal wegvallen. De Talibaan zouden er daarom van uitgaan dat hun overwinning onvermijdelijk is. In hoeverre ze echt op steun van de Afghanen kunnen rekenen is onzeker. Uit diverse recente opiniepeilingen bleek juist dat onder de bevolking de afkeer van de Talibaan was toegenomen, deels door de talrijke aanslagen die ze hebben gepleegd. (Reuters, BBC)