Min acht, het ijs groeit met het uur

Op het Groningse Schildmeer wordt snel de eerste klassieker op natuurijs gereden, denkt David Pos, de Ankeveense voorzitter van de stichting Natuurijsklassiekers. „Het ligt helemaal dicht.”

NOVUM71:SCHAATSMARATHON IN NOORDLAREN:NOORDLAREN;31JAN2012-schaatsMarathon in Noordlaren de C rijders herenNovum/hm/str.Harm Meter Novum HARM METER

Hij heeft net nog een belrondje gemaakt langs alle wedstrijdorganisatoren, vertelt David Pos. Optimisme troef bij de voorzitter van de stichting Natuurijsklassiekers, die met zijn eigen Ankeveense IJsclub vorige week nog een koninklijke erepenning kreeg wegens het 125-jarig bestaan. „Op veel plekken is het ijs al aardig aangegroeid. De kans is groot dat we eind deze week de eerste natuurijsklassieker kunnen aankondigen.”

Waar is het ijs het best?

„Het Schildmeer in Groningen ligt al helemaal dicht. Op andere plaatsen zijn nog open plekken door de wind. Maar als het eenmaal dicht ligt, zorgt de wind juist voor extra ijsgroei. Zoals op het Schildmeer.”

Dat is toch geen officiële klassieker?

„We kregen wel eens het verwijt een club te zijn van oude mannen, die bij vorst te laat wakker werden. Dus hebben we met de twaalf verenigingen van de klassiekers afgesproken om zo snel mogelijk op Nederlands natuurijs te rijden. De marathon op het Schildmeer is een afgeleide van de Noorder Rondritten. Vorig jaar hebben we er een er prachtige en zeer zware wedstrijd gezien.”

Voorlopig zit het marathonpeloton nog op de Weissensee.

„Dat is helemaal geen probleem, de natuur past zich juist prima aan ons aan. Nu wat kleine wedstrijdjes op de beton- en sintelbanen. En als de toppers begin volgende week terug zijn, volgen de grote wedstrijden. Dit weekeinde kan er toch nog niet gereden worden, dat zou een wonder zijn. Er ligt niet zomaar veertien centimeter ijs, de dikte die we nodig hebben voor de veiligheid.”

Wat gaat straks voor: een NK op natuurijs of de klassiekers?

„De schaatsbond kan een NK niet door de vingers laten glippen, dat snappen wij ook wel. Maar het mooiste zou zijn een spannende opbouw in de wedstrijden aan te brengen. Eerst klassiekers, dan een NK.”

Hoe is het ijs bij u in Ankeveen?

„Driekwart van de windwakken is vannacht dichtgevroren. Het is min acht, het ijs groeit met het uur. Een Driedaagse bij het 125-jarig bestaan zou mooi zijn. Een NK mag ook.”

De laatste weersvoorspelling meldt dooi vanaf maandag.

„Dat wist ik niet. Maar volgens mij kan dat ook zo weer anders zijn.”

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten