Met blocnote wakker liggen van de subsidieaanvragen

Culturele instellingen in Amsterdam moesten gisteren hun subsidieaanvraag inleveren bij de gemeente. Bij het ministerie van OCW kan dat uiterlijk vandaag.

Vijf uur was de deadline. Wie digitaal zijn subsidieaanvraag bij de gemeente Amsterdam had gedaan, moest gistermiddag het voorblad van de aanvraag, uitgeprint en ondertekend door een bevoegd bestuurder, inleveren in de Bazel, Amsterdam. Daar had de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente een loketje ingericht. Wie klaar was kreeg een glaasje wijn.

Rond half vijf vormde zich een lange rij. Artistiek leider Marco de Souza van het Leerorkest ziet bleek. „Het was drie uur vannacht. We zijn in november begonnen met schrijven, maar tussentijds veranderde er van alles aan de systematiek. En ’s nachts word je steeds wakker met een inval: dit moet anders, dat moet scherper.”

Directeur Pia van den Berg van de Engelenbak slaapt daartoe al weken met een blocnote naast haar bed. „Ik heb wel een paar slapeloze nachten gehad. Zo’n plan moet rijpen: nieuwe ideeën kwamen vooral ’s nachts.”

Het digitaal inleveren ging niet altijd probleemloos. Joost Westerveld, zakelijk leider van Amsterdam Sinfonietta, worstelde tot kwart over drie ’s nachts met het uploaden van de aanvraag. „Ik had net nog wat wijzigingen doorgevoerd, toen liep het programma vast. Zal je altijd zien. Het is uiteindelijk gelukt hoor.”

Ook muziektheatergroep Orkater diende gisteren een subsidieaanvraag in bij de gemeente. Daarna moet zij verder met de aanvraag voor het Fonds Podiumkunsten. De deadline van het fonds is 1 maart.

Directeur Marc van Warmerdam noemt het „een worstelpartij”. „Het is speculeren hoeveel risico je loopt bij het aanvragen. Als je een begroting van een miljoen hebt en je vraagt acht ton bij het fonds en twee ton bij de gemeente, dan kun je overleven als je geen geld van de gemeente krijgt. Krijg je niets van het fonds, maar wel geld van de gemeente, dan niet. Hetzelfde kan gebeuren als je acht ton van de gemeente en twee ton van het fonds vraagt. Je kan fiftyfifty gaan, maar als je dan bij één van de twee niets krijgt, weet je dat je sowieso een moeilijke tijd tegemoet gaat.”

Daar komt bij dat het fonds het besluit van de gemeente laten meewegen in zijn oordeel over de subsidieaanvraag. Van Warmerdam: „Is het besluit van de gemeente negatief dan zakt je goodwill op de ranglijst bij het fonds, want zij willen instellingen steunen die de meeste kans maken om te overleven.”

Het Theater Instituut Amsterdam (TIN) diende gisteren een subsidieaanvraag in bij de gemeente en vandaag bij het ministerie van OCW, waar de deadline vanmiddag om 17 uur verstrijkt. Ook bij het departement moest een uitgeprinte en ondertekende ontvangstbevestiging van de digitale aanvraag worden ingeleverd. Dat mocht per post worden opgestuurd, maar het TIN stuurde vanochtend toch maar een medewerkster naar Den Haag, om het blaadje persoonlijk in te leveren.

Directeur Henk Scholten riep voor het opstellen van zijn plan de hulp in van Arnoud Obbing, voormalig directeur van het Glasmuseum in Leerdam. „Wij verliezen onze functie als sectorinstituut en dienen nu voor het eerst een aanvraag in als museum. Odding diende als sparring partner om ons concept scherp te krijgen.” Van het ministerie hoopt hij 2,1 miljoen euro te krijgen, bij de gemeente heeft het TIN 3 ton aangevraagd.

Het Residentie Orkest in Den Haag had het vandaag relatief makkelijk bij het indienen van de aanvraag. Directeur Niels Veenhuijzen: „Wij moesten voor Kerstmis al onze aanvraag indienen bij de gemeente Den Haag. Beide aanvragen zijn gebaseerd op één businessplan, waaraan we voor de zomer waren begonnen. In november was het af. Daar konden we op voortbouwen voor de aanvraag voor het ministerie.”

Veenhuijzen riep de hulp in van externe adviseurs, zoals een bureau dat gespecialiseerd is in cultureel ondernemerschap, omdat het orkest zijn eigen inkomsten wil verhogen van 27 naar 40 procent. En hij voerde overleg met het Rotterdams Philharmonisch Orkest over samenwerking, zodat de orkesten in aanmerking komen voor de bonussubsidie van het ministerie. Ook sprak hij met lokale bestuurders, om in te schatten hoeveel subsidie hij bij de gemeente kan aanvragen. Daar heeft hij nu 4,7 miljoen euro aangevraagd (voorheen 5,4 miljoen) , bij het ministerie 2,7 miljoen (voorheen 3,6 miljoen).

Bij het ministerie was vanmiddag nog niet bekend hoeveel aanvragen er binnen waren. De gemeente Amsterdam had gisteren om vijf uur 197 aanvragen ontvangen, voor ruim 110 miljoen euro. Amsterdam heeft voor de periode 2013-2016 82,6 miljoen euro beschikbaar om te verdelen. Vier jaar terug lag het aantal aanvragen een stuk hoger: 259.