Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Meer dan zeventig doden bij rellen na voetbalwedstrijd Egypte

Agenten van de oproerpolitie vanavond in het stadion in Port Said, waar grote rellen uitbraken tussen fans van twee rivaliserende teams. Foto Reuters

Bij ernstige rellen na afloop van een voetbalwedstrijd in Egypte zijn vanavond meer dan zeventig doden en honderden gewonden gevallen. Binnen en buiten het stadion in havenstad Port Said gingen supporters van twee rivaliserende voetbalclubs met elkaar op de vuist.

Een ziekenhuiswoordvoerder zei vanavond tegen persbureau AFP dat het dodental was opgelopen tot boven de zeventig. Onder de doden zouden naast fans ook medewerkers van de veiligheidsdienst zijn. Hoe de doden precies zijn gevallen is niet duidelijk, maar de meeste slachtoffers lijken te zijn vertrapt. Naast de dodelijke slachtoffers zouden nog eens honderden mensen gewond geraakt. Rond acht uur vanavond meldde de staatstelevisie dat een deel van het stadion in brand stond.

‘Duizenden fans bestormden veld en gooiden met stenen en flessen’

In Port Said werd vanavond een competitiewedstrijd gespeeld tussen de clubs Al-Masry en Al-Ahly. Nadat Al-Masry het duel verrassend genoeg met 3-1 van koploper Al-Ahly had gewonnen, stormden duizenden aanhangers van Al-Masry volgens een lokale veiligheidsfunctionaris het veld op. Zij zouden spelers en supporters van Al-Ahly hebben achtervolgd en aangevallen. De relschoppers zouden onder meer met stenen en flessen hebben gegooid, waarop grootschalige gevechten tussen beide supportersgroepen uitbraken. De vijandelijkheden zouden zich ook buiten het stadion hebben voortgezet.

Bekijk hieronder beelden van de bestorming van het veld en de daaropvolgde rellen:

http://www.youtube.com/watch?v=bOSjge5v2go&feature=youtu.be

Al-Masry en Al-Ahly zijn al jarenlang grote rivalen in het Egyptische voetbal. De laatste jaren braken bij ontmoetingen tussen de twee clubs vaker ongeregeldheden uit. Direct na het geweld van vanavond werd in Kairo een andere competitiewedstrijd, tussen Al-Ismailiya en Zamalek, gestaakt. Boze fans van Zamalek, de aartsvijand van Al-Ahly, staken uit woede hierover - de tussenstand was 2-2 - delen van het stadion in Kairo in brand.

De Egyptische voetbalbond heeft de competitie naar aanleiding van de gewelddadigheden van vanavond tot nader order stilgelegd. Volgens de Egyptische staatstelevisie komt het onlangs geïnstalleerde parlement morgen in een spoedzitting bijeen om de ongeregeldheden te bespreken. De plaatsvervangend minister van Volksgezondheid noemde de taferelen in Port Said vanavond “het grootste drama in de geschiedenis van het Egyptische voetbal”.

‘Voetbalsupporters eerder betrokken bij bestorming Israëlische ambassade’

Grootschalig geweld tussen voetbalsupporters is niet nieuw in Egypte, zegt onze redacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad over het land schrijft. Ook speelden fanatieke voetbalsupporters een rol bij de bestorming van de Israëlische ambassade in september vorig jaar, vertelt Roelants:

“Voetbalsupporters zouden bij de bestorming een gewelddadige rol hebben gespeeld. Er zijn meerdere berichten geweest over gebruik van geweld door voetbalsupporters tijdens gebeurtenissen tijdens of rond de volksopstand, hoewel deze hooligans niets te maken hebben met bijvoorbeeld de democratische revolutionairen van het Tahrirplein.”

Ooggetuigen meldden vanavond op Twitter dat het leek of de oproerpolitie weinig moeite deed om de rellen in en rond het stadion in de hand te houden. Dat leidde direct weer tot geruchten dat het militaire regime met de chaos te maken zou hebben en er zijn voordeel mee zou willen doen. Het is echter nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen, aldus Roelants:

“Elke keer bij grootschalige escalatie in Egypte wordt direct gezegd dat het leger er mogelijk mee te maken heeft. Daar zijn nog geen bewijzen voor, hoewel het regime wel eerder een dubieuze rol heeft gespeeld bij bijvoorbeeld een demonstratie van de Kopten. Die betoging werd toen hardhandig neergeslagen en de onrust werd toegeschreven aan buitenlandse krachten.”

Dit bericht wordt aangevuld met het laatste nieuws.