Luister naar geluidsopnames van Otto von Bismarck uit 1889

Otto von Bismarck is voor het eerst in ruim honderd jaar weer te horen. Foto Screenshot Youtube / Krifko

Stemmen uit het verleden zijn niet altijd gewenst, maar wel als ze van Otto von Bismarck zijn natuurlijk. Op geluidsbanden uit het jaar 1889 is de grondlegger van het Duitse Keizerrijk te horen. De opnames zijn gisteren openbaar gemaakt.

Luisteren naar wat Bismarck zoal te zeggen had, is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want erg duidelijk zijn de opnamen niet. Maar wat wil je ook met geluidsopnames van ruim 122 jaar oud.

Toch is voor de heel goede verstaander te horen dat Bismarck delen van poëzie en liedjes reciteert en zijn zoon van advies voorziet. Opvallend genoeg zegt hij op een gegeven moment ook de eerste regels van een volkslied op… van het Franse volkslied nota bene.

Een deel van de geluidsopname waarop Bismarck te horen is:

Opnamen gevonden in het laboratorium van Edison

De opnamen zijn gemaakt door een medewerker van Thomas Edison, die de opnames wilde gebruiken in het kader van zijn onderzoek naar de ontwikkeling van de grammofoon platenspeler.

De cilinder met de geluidsopname was één van de 17 cilinders die in 1957, in een niet gelabelde doos, werden gevonden in het laboratorium van Edison in de Amerikaanse staat New jersey.

De overige cilinders bevatten onder meer muziekstukken van Duitse, Poolse en Hongaarse musici, zoals het eerste ooit op geluidsband vastgelegde werk van de componist Frederyk Chopin.

Voor wie een woordje Duits spreekt, is hier een documentaire over Bismarck te zien:

    • Niels Posthumus