Kun je dronken worden van kersenbonbons?

In kersenbonbons zit alcohol. Maar hoeveel eigenlijk? „Kun je van kersenbonbons dronken worden?”, vraagt Marloes Toonen uit Utrecht. En zo ja, hoeveel moet je ervan eten voordat je dronken bent?

Projectleider marketing pr Marry Jansen-Kin van Hema bevestigt dat in hun kersenbonbons alcohol zit. In één bonbon zit zo’n 0,6 milliliter alcohol van 96 procent. „Je zou ongeveer 42 kersenbonbons moeten eten om op de hoeveelheid van een halve liter bier (van 5 procent) te komen.”

Bij Chocolatier Van Soest in Amsterdam weten ze niet precies hoeveel alcohol in hun kersenbonbons zit. Sandrina van den Akker beschrijft dat ze in een mengsel van chocolade en room ongeveer een tiende deel kirschlikeur toevoegt. Hoeveel er dan precies per bonbon in zit, is niet meer te achterhalen. Maar volgens haar moet je wel „heel wat bonbons eten voordat je iets merkt, met drie bonbons ben je echt nog niet dronken”.

De kans dat het je lukt zo veel te eten dat je dronken wordt, is dus minimaal. Uiteraard, zegt Jansen-Kin, is het afhankelijk van de persoon hoe snel iemand dronken wordt. Zo worden lichte mensen sneller dronken dan zware.

Toch doet het gerucht op internet de ronde dat kersenbonbons een positieve blaastest kunnen opleveren. Is dat waar?

Roland Ekkers, woordvoerder van de Politie Rijnmond, zegt dat hij niemand binnen het korps kon vinden die dit ooit had meegemaakt.

Maar hypothetisch gezien zou het best kunnen. Het blaasapparaat meet lucht uit de maag en geeft aan de hand daarvan een indicatie. „Wanneer je een minuut voordat je blaast één zo’n hele sterke bonbon eet, zou het kunnen zijn dat het apparaat alcohol detecteert. Dat komt doordat er dan nog een concentratie alcohol in de mond zit. Na een paar minuten is dat al niet meer het geval.”

Per jaar worden in Rotterdam-Rijnmond 6.600 personen aangehouden voor rijden onder invloed, daartussen werd naar Roland Ekkers’ beste weten niemand aangehouden voor een teveel aan kersenbonbons.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl