Kortkolom economie

Overname zorggroep Zonnehuizen: 6,1 mln

Rotterdam. De nieuwe eigenaren van de zorggroep Zonnehuizen hebben iets meer dan 6 miljoen euro voor de antroposofische instelling in Zeist betaald. Voor de inventaris hebben zorgondernemer Loek Winter en de jeugdzorginstelling LSG Rentray 3 miljoen overgeboekt. Voor de goodwill telden ze ook circa 3 miljoen neer en ten slotte betaalden ze nog 140.000 euro voor de voorraden. Dat bevestigt curator Marie-José Cools, die de boedel van de in december failliet gegane zorginstelling afwikkelt. Eerder liet Winter weten dat overname hem samen met LSG Rentray 15 miljoen euro kostte. In dat bedrag zit ook de financiering van het werkkapitaal, het verschil tussen omzet en kosten, zegt Winter desgevraagd. Zonnehuizen (880 bewoners, 2.700 cliënten en 2.300 werknemers) maakte per 1 januari een doorstart. De instelling biedt psychische hulp aan jongeren en verstandelijk gehandicapten. Het is voor het eerst dat de overheid een zorginstelling in nood niet wilde redden. Ongeveer 400 werknemers verliezen definitief hun baan. (NRC)

Akzo Nobel: 80 miljoen voor fabriek in Brazilië

Rotterdam. AkzoNobel investeert 80 miljoen euro in de bouw van een nieuwe fabriek voor papierchemicaliën in Brazilië. De fabriek van Eka Chemicals, de pulp- en papieractiviteiten van AkzoNobel, gaat leveren aan de Suzano Maranhão pulpfabriek. De investering past in de doelstelling van AkzoNobel de omzet in Brazilië te verdubbelen tot 1,5 miljard euro in 2015, zegt AkzoNobel bestuurder Rob Frohn in een toelichting. De nieuwe fabriek vormt een uitbreiding van de bestaande pulp- en papieractiviteiten van AkzoNobel in Brazilië. AkzoNobel heeft momenteel 2.700 werknemers in Brazilië en behaalde er in 2010 een omzet van 850 miljoen euro. Het merendeel van de omzet is afkomstig uit lokale vraag. (NRC)

ING: Griekse schuld met 70 pct afschrijven

Rotterdam. De banken zijn bereid 70 procent af te schrijven op de schulden van Griekenland. Dat heeft bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING dinsdag gezegd, meldt de NOS. ING is een van de banken die deelneemt aan de onderhandelingen over het verlagen van de Griekse schulden. De banken willen 50 procent kwijtschelden en daarnaast een deel van de Griekse staatsschulden omzetten in langlopende obligaties met een lagere rente. Als het aan de banken ligt, is er nog deze week een akkoord met de Grieken, zei Hommen. Hij vindt dat de ECB moet bijdragen aan het terugdringen van de schuldenlast. (Novum)